Skillevegg

Innvendig vegg av lettklinker

Figuren viser en skillevegg av lettklinkerblokker med ensidig isolert påforing med platekledning.

Tabellen viser laboratoriemålte lydreduksjonstall både med og uten påforing. For å oppnå god lydreduksjon skal stenderne plasseres uten fysisk kontakt, og minimum 1 cm fra lettklinkervangen. Lettklinkerblokkene skal poretettes (lufttettes) på en side, helst på begge. Til poretetting brukes sandsparkel eller puss.
Lyd kan lett forplante seg i lettklinkerblokker som ikke er poretettet. 

Lufttetting av skillekonstruksjoner er meget viktig. Uansett hvor mange platelag som monteres på stenderverket, enkle, adskilte eller doble stenderverk, vil lyden trenge igjennom en konstruksjon som ikke er lufttett. I overgangene mellom vegg/vegg, vegg/tak og vegg/gulv må det lufttettes, og til dette benyttes høyelastisk fugemasse. Avslutt platelag(ene) med 5-10 mm klaring mot vegg, tak og tilstørende vegger. I fugen legges GLAVA® Bunnfyllingslist og deretter fuges det med høyelastisk fugemasse.

Til skillevegger/lettvegger innenfor samme boenhet stilles det ikke formelle varme-, lyd- eller brannkrav. Allikevel er det meget viktig for brukerkomforten at skillevegger lydisoleres godt. Der det ikke er krav til brann eller lyd vil det uansett være en fordel å isolere innvendige skillevegger, da det blir lettere å holde ulik temperatur mellom forskjellige rom, f.eks. mellom soverom og stue.

Brannmotstanden og lyddataene forutsetter at det brukes blokker med densitet > 770 kg/m³. Lyddataene er hentet fra Leca®.

Les også Generelt om skillevegger.

Lydreduksjon og brannmotstand
Isolasjons-
tykkelse
[mm]
Blokktykkelse
[mm]
Forventet
lydreduksjon
R w  [dB]
Brannmotstand
0 100 44 REI 120 (A 120)
50 100 57
75 150 61 REI 240 (A 240)
100 100 60 REI 120 (A 120)

 

Lurer du på noe. Ta kontakt med en av våre dyktige fagfolk, så hjelper vi deg.

Hold deg oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev.