Skillevegg

Innvendig vegg av tegl

Figuren viser en enkelt vange av tegl med ensidig isolert påforing og platekledning.

Tabellen angir forventet lydreduksjonen både med og uten påforing. For å oppnå god lydreduksjon skal stenderne plasseres uten fysisk kontakt, og minimum 1 cm fra teglsteinsvangen.

Til skillevegger/lettvegger innenfor samme boenhet stilles det ikke formelle varme-, lyd- eller brannkrav. Allikevel er det meget viktig for brukerkomforten at skillevegger lydisoleres godt. Der det ikke er krav til brann eller lyd vil det uansett være en fordel å isolere innvendige skillevegger, da det blir lettere å holde ulik temperatur mellom forskjellige rom, f.eks. mellom soverom og stue.

For skillevegger mellom to boenheter blir det stilt både lyd- og brannkrav. Konstruksjonen som skal til for å tilfredstille de strenge lydkravene fører til at  veggen i de aller fleste tilfeller automatisk oppfyller brannkravene. Dermed er lydisoleringen det viktigste å fokusere på og ofte det dimensjonerende kravet.

Lufttetting av skillekonstruksjoner er meget viktig. Uansett hvor mange platelag som monteres på stenderverket, enkelt, adskilt eller dobbelt stenderverk, vil lyden trenge igjennom en konstruksjon som ikke er lufttett. I overgangene vegg/vegg, vegg/tak og vegg/gulv må det lufttettes, og til dette benyttes høyelastisk fugemasse. Avslutt platelag(ene) med 5-10 mm klaring fra gulv, tak og tilstørende vegger. I fugen legges GLAVA® Bunnfyllingslist og deretter fuges det med høyelastisk fugemasse.

Les også Generelt om skillevegger.

Lydreduksjon og brannmotstand
Isolasjons-
tykkelse
[mm]
Hulroms-
dybde
[mm]
Forventet
lydreduksjon
R' w  [dB]
Brannmotstand
0 0 41 REI 90 (A 90)
50 45 50 REI 120 (A 120)
100 95 52

Lurer du på noe. Ta kontakt med en av våre dyktige fagfolk, så hjelper vi deg.

Hold deg oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev.