close-pop-up.svg

Bygg innerveggen riktig og bo bedre

I denne løsningen

Glava

Kontakt oss om denne løsningen

Mange norske bygg har ingen form for lydisolering innenfor egen boenhet, fordi det ikke finnes krav til dette. Plages du av sjenerende lyder kan du derfor enkelt øke din egen bokomfort betraktelig ved å gjennomføre lydisolerende tiltak.

– Om du planlegger å dele av et rom med en lettvegg, eller ønsker å utbedre eksisterende innervegger, anbefaler jeg på det sterkeste at du lydisolerer i samme slengen. Forskjellen mellom en isolert og en uisolert innervegg kan være opp mot 10 dB,. En lydreduksjon på 8-10 dB oppfattes av øret ditt som en halvering av støyen, sier produktsjef for bygg i Glava® , Henrik Norland.

Tips: Sjeneres du av støy fra utsiden eller fra en nabo vegg i vegg? Slik isolerer du mot eksisterende yttervegg

 Velg riktig isolasjon

– Mange tror at isolasjonen må ha høy egenvekt for at den skal dempe lyd. Det medfører ikke riktighet. Strømningsmotstanden i selve materialet spiller en stor rolle, og med våre lange, slanke fibre oppnår Glavas produkter høy strømningsmostand selv med lav egenvekt, sier Norland.

Prinsippet bak lydisolering er å fylle tomrommet mellom veggene, slik at lyden blir absorbert og klangen i hulrommet dempet. Dette er et behov de fleste typer isolasjon dekker på en god måte, og det er derfor som oftest unødvendig å gå til innkjøp av dyre lydplater.

– Både Glava Økonomi 38 og Glava Proff 34 egner seg godt til dette formålet. Det er prisgunstige og lett håndterlige produkter som enkelt tilpasses med en isolasjonskniv. Proff 34 har en litt bedre isolasjonsevne enn Økonomi 38, men koster litt mer, sier Norland, og legger til:

Begge er gode alternativer så her velger du det produktet som finnes på lager hos din byggevareforhandler. Alternativt må aktuelt produkt bestilles hos forhandleren.

Tips: Lei av sjenerende støy fra rommet over? Slik lydisolerer du himlingen ved hjelp av lydbøyler.

Lydisolerende veggplater

Et annet effektivt tiltak som kan gjøres for å minimere sjenerende støy fra rom til rom er å kle veggen med lydisolerende plater.

Blant de råeste produktene på markedet for dette formålet er Gyproc Habito - en skrufast og slagkraftig gipsplate med høy brannmotstand og svært god lydisolering.

– Faktisk er Habito ti ganger sterkere enn en standard gipsplate, og du kan henge opp ting på inntil 40 kilo bare ved hjelp av en vanlig treskrue. I tillegg er selvsagt de lydisolerende egenskapene og brannmotstanden til Habito viktige punkter som taler for dette produktet, sier Leif-Gøran Myhre i Gyproc.

I tillegg til at Habito gipsplater har åpenbare tekniske fordeler er de også enkle å jobbe med.

– Habito er lettere å kappe og trenger ikke helsparkling for å få en slett overflate, i motsetning til fibergips, sier Myhre.

Nyttige tips og triks når du bygger innervegg:

  1. En ny lettvegg kan settes opp med trestendere eller stålstendere. Stålstendere gir litt bedre lydisolering kontra trestendere.
  2. Ikke kapp stenderne for lange slik at det blir press mot gulv og himling. Det kan øke lydoverføringen til tilstøtende konstruksjoner.
  3. Plasser et svilleunderlag under bunnsvillen og over toppsvillen. Det sikrer god tetting mellom svill og underlag, samt hindrer lyden i å forplante seg.
  4. Vær nøye når du isolerer. Ikke press isolasjonen på plass, og ikke overfyll hulrommet.
  5. Når du kutter Habito med tapetkniv, bør du skjære flere ganger før du knekker platen. Skal du kappe bort mindre enn 10 cm er det best å bruke en håndsag. 
  6. Gyproc Habito-platene må skrus med Gyprocs GTX skruer, og skal monteres med 6-8 mm glippe mot gulv, vegg og himling.
  7. Benytt høyelastisk fugemasse i overgang til gulv, vegg og himling for å lufttette mot veggen, da lyd lett trenger gjennom vegger som ikke er tette. Fugemassens elastisitet bør være over 20 prosent.
  8. Husk at trepanel er lite egnet når man snakker om vegger som skal isolere mot lyd. Ønsker du trepanel eller andre tynne, lette plater bør du montere disse utenpå gipsplatene.
  9. Husk at isolasjonen ikke bare reduserer lyd. Med isolasjon i innerveggene blir det også enklere å holde forskjellig temperatur mellom rommene, som for eksempel soverom og stue.

Dokumentasjon relatert til løsningen

Kontakt oss om denne løsningen