Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Området der bygget møter bakken er utsatt for en rekke ulike påkjenninger som f.eks mekanisk i form av slag og støt, tilsmussing (sprut fra omkringliggende masser), fukt og frost. Pussløsningen som velges må derfor tåle denne påkjenningen. Løsning velges ut fra noen generelle prinsipper og korrekt materialvalg.
Området der bygget møter bakken er utsatt for en rekke ulike påkjenninger som f.eks mekanisk i form av slag og støt, tilsmussing (sprut fra omkringliggende masser), fukt og frost. Når en pusset overflate står i kontakt med jordmasser, vil det suges opp fuktighet (kapillært oppsug). Med tid vil det lagrede vannet forårsake frostsprengning, saltutslag og opprissing av sokkelen med følgeskader som maling som flasser og avskalling av puss, vanninntrengning, mose- og algevekst. Denne problemstillingen gjelder for nye sokler med både mur og isolasjon i veggen, samt murte teglsteinssokler på eldre murverk. Kapillært oppsug kan skje fra både løsmasser, jord, gress, belegningsstein satt i sand inntil veggen, fra store snømengder, og tette asfalt- og flisdekker mm. Når man pusser ned mot bakken, bør man derfor ta hensyn til dette med både korrekt mateiralvalg og korrekt utforming av sokkelen og bakken rundt.
Ved å forhindre kapillært oppsug av vann, vil risikoen for skader minskes betraktelig. Vær oppmerksom på at lokale forhold kan gi økt belastning på visse bygningsdeler, og bør prosjekteres spesielt.
En umalt sokkel vil ha lengre hodlbarhet og mindre krav til vedlikehold enn en som er malt. Overflatebehandling av sokkelen vil alltid medføre risiko for avflassing av maling. Det anbefales at det benyttes dampdiffusjonsåpne malinger basert på silikonemulsjon; weber silco paint.
Vær oppmerksom på at mange mineralske dampdiffusjons-åpne malinger har en stor kapillærsugende kapasitet og er derfor dårlig egnet.
webertherm 260 Sokkelpuss er spesielt fremstilt for bruk på sokler. Dette er en hydrofobert fiberholdig sterk puss med minimalt fruktopptrekk. Den har derfor meget gode frostegenskaper. Sokkelpuss kan påføres de fleste underlag (EPS, XPS, Leca, Betong, tegl mv) og utføres som en 2-sjiktspuss innbakt et armeringsnett. Se også vår veiledning “Weber puss på isolerte grunnmurssystemer” for ytterligere informasjon. Sokkelpuss kan men må ikke overflatebehandles og blir klassisk grå.
Andre alternativer på Leca er Weber Slemming (Grå eller Hvit). På sterkere underlag kan man benytte Weber Mur-mørtel M5 og KC 35/65 eller sterkere KC-blandinger. Uansett valg må forutsetningene for en fuktsikker sokkel være til stede. Utføres med 2 påføringer. Følg ellers anbefalingene for bruk av grunnmurspapp/knotteplast.
I tillegg til disse 7 forutsetningene vil et godt takutstikk gi en god beskyttelse av fasaden og bidrar til ytterligere fuktsikring. Vi viser generelt til gjeldende produktdatablader, og brosjyrer for detaljerte opplysninger om produktene.
Kontakt oss om denne løsningen