close-pop-up.svg

Må etterisolere én million norske boliger – håndverkerne har en nøkkelrolle

Glava
Etterisolering av vegger på gang i Tromsø. Foto: TUM Studio
Norge har forpliktet seg til å være et nullutslippssamfunn i 2050, som i praksis vil si at alle boliger skal ha energiklasse A. Håndverkere som har kunnskap om klimamålene og kan gi gode energiråd til sine kunder, har et enormt konkurransefortrinn.
Byggeprosjekt
Krognessvegen 17
Byggeår
1973
Utførende
Tromsdalen Bygg AS
Produktgruppe
Glassull , Dampsperre , Vindsperre , Tak , XPS

Man skulle trodd at det er nok å bare skru på varmen om vinteren, så er huset varmt. Slik har det tross alt fungert i alle år. Faktum er at svært mange hus i Norge er dårlig isolert, og energien vi bruker til oppvarming lekker ut. Med dagens strømpriser betyr det sløsing og høye kostnader.

Stort behov for energieffektivisering

Noen kilometer utenfor Tromsø sentrum bærer lyden av snekring i den kjølige luften. Et stilig, eldre funkishus blir totalrenovert, noe som også innebærer full etterisolering, slik at huset ikke lenger vil lekke energi. Her skal energimerket gå fra E til A.

– Dette huset hadde lite isolasjon i veggene. Det var veldig lite energieffektivt. Det er ikke blitt gjort noe med huset siden det ble bygget, så vi har måttet øke isolasjonsgraden ganske kraftig. Kunden ønsket et så godt isolert bygg som mulig, og mest mulig energieffektivt, forteller Jim Børge Hansen i Tromsdalen Bygg, som jobber med prosjektet.

– Det er en klassisk problemstilling vi ofte møter på. Når et bygg skal totalrenoveres, spiller vi inn behovet for etterisolering. Men det er mange som ikke er klare over hvor mye det er å tjene på energieffektivisering. De tenker ikke på helheten og er ikke klare over effektiviseringstiltakene.

Behovet for bedre energieffektivisering av norske boliger er prekært. Det er fortsatt over en million eldre boliger rundt om i Norge som er dårlig isolert, noe som er uheldig med tanke på strømprisene og klimamålene.

EU setter høye krav

Nylig ble EUs energidirektiv vedtatt. Det innebærer at også vi her hjemme må forberede oss på at alle boliger skal være energiklasse A innen 2050. Dette kravet betyr at oppgraderingen av bygningsmassen bør prioriteres.

– Inntil ganske nylig har prosessen med etterisolering stått nokså stille. Det er fortsatt en million boliger som sårt trenger en oppgradering. Så potensialet er kjempestort. Det trengs noe mer enn å bare snakke fornuftig om det. Det må bedre insentiver til eller strengere krav, sier Helge Aschjem, energirådgiver i Glava.

Han mener håndverkerne har en nøkkelrolle, og at det er avgjørende at de er oppdatert på krav og har kunnskap om produkter og muligheter. Riktig kompetanse gir trygge rådgivere og gode råd for hvert enkelt prosjekt. 

Glava har lenge jobbet aktivt med å fremme energieffektivisering av eksisterende boliger. Aschjem selv driver med opplæring av håndverkere land og strand rundt, og tilbyr også videokurs

Vi kommer til å få strømmangel, og prisene på strøm kommer til å være høye, også i Nord-Norge. Så det store mantraet er at vi må redusere energibehovet. EU-direktivet tilsier at alle hus skal være plusshus innen 2050, og da må vi få fart på etterisoleringen.

Helge Aschjem

Energirådgiver
 

Lunere, høyere komfort og bedre luftkvalitet

Huset i Tromsø er fra 1970-tallet, og hadde fra byggeår 15 cm isolasjon i veggene. Det ble økt med ytterligere 10 cm utvendig og 5 cm innvendig, med dampsperre. Det er nå totalt 30 cm isolasjon i ytterveggene. Det er også investert i balansert ventilasjon og varmepumpe.

– Folk sier til oss at det var jo ikke et problem å varme opp boligen på 70-tallet, hvorfor skal det være det nå? Men de glemmer hvor mye de må fyre om vinteren, og med dagens strømpriser, hvor høye kostnadene blir, sier Jim Børge Hansen i Tromsdalen Bygg.

Det er flere nyttige aspekter ved energieffektivisering. Håndverkerne trekker frem bedre luftkvalitet, en lunere følelse innendørs, mer moderne designuttrykk, og høyere komfort.

– Boligeiere som gjør energitiltak i sin bolig og effektiviserer huset får øyeblikkelig forståelse for hvor mye bedre det er blitt, påpeker Hansen.
 

Etterisolering i Tromsø. Foto: TUM Studio
Etterisolering av vegger på gang i Tromsø. Foto: TUM Studio

 

Vil du etterisolere?

Ta kontakt med oss – vi hjelper deg gjerne!

Aleksander Nilsen

Distriktssjef Tromsø, Nord-Troms og Finnmark +47 476 37 027
+

Ta kontakt med oss – vi hjelper deg gjerne!

Aleksander Nilsen

Distriktssjef Tromsø, Nord-Troms og Finnmark +47 476 37 027
+