close-pop-up.svg
Da Baugsberget fjelltopphytter i Alvdal skulle bygges, var lav vekt og høy isolasjonsevne viktig for valg av isolasjon. Hyttene skulle nemlig løftes til fjells.
Byggeprosjekt
Baugsberget Fjelltopphytter i Alvdal
Byggeår
2021
Utførende
Ola Sandeggen og Janne Maana Sandeggen

På en fjellknaus i Alvdal ønskes gjester velkommen til tre splitter nye utleiehytter. Urørt natur rett utenfor hytteveggen ble sikret med helikopterløft. Men da måtte hyttene være lette nok.

– Jeg har sittet der oppe mange, mange ganger selv. Utsikten er fantastisk. Men det er værhardt og en ønsker ofte å komme seg i ly, forteller arkitekt, byggherre og driveren av Baugsberget Fjelltopphytter, Ola Sandeggen.

Alvdølen har endelig fått sin store drøm oppfylt. Tre hytter troner på kanten av fjellet over hjemgården, klare til å ta imot gjester til en unik naturopplevelse, hver dag hele året.

Ola Sandeggen og kona Janne Maana Sandeggen står bak prosjektet med fjelltopphyttene i Alvdal
Ola Sandeggen og kona Janne Maana Sandeggen har fokus på bærekraft i hytteprosjektet. De ønsker å tilby gjestene å bo midt i urørt natur.

Moderne design i urørt natur

Visjonen er at gjestene skal oppleve moderne design, tradisjonell byggeteknikk og urørt natur de timene de oppholder seg på pynten. De må kunne tråkke seg oppover lia selv de 300 høydemetrene til toppen. Belønningen er storslagen utsikt over Aukrustbygda, Glomma og fjellene rundt. 

På 800 meters høyde er det sjelden vindstille. Men prosjektet skal gi en opplevelse av å være i selve naturen, selv om du er godt og varmt plassert i de moderne hyttene. Farens drøm om å gjøre Baugsberget til en turistdestinasjon har de nye driverne på gården utviklet til en storslått naturopplevelse. Tre hytter med fire sengeplasser hver står nå klare. 

Moderne og minimalistisk design på Baugsberget Fjelltopphytter
De tre hyttene har minimalistisk design og lavest mulig vekt. Da måtte det Proff 34 inn i veggene.

31-åringen har utallige turer opp til fjelltoppen. Der kan du sitte og dingle med beina og la tankene fly. Men samtidig er det ganske forblåst på 800 meter over havet. 

– Faren min jobbet med et prosjekt med Flåklypalandsby, på Baugsberget. Det prosjektet krever større investeringer, som ingen foreløpig har tatt tak i. Vi tar nå første steget på veien, forteller Sandeggen. Tanken var i utgangspunktet en gapahuk, men så har det ballet på seg og nå står det tre moderne hotellrom på kanten av fjellet. Du skal kunne gå rett ut av døra og ut i uberørt natur.

Glava_Fjelltopphytter-Baugsberget_2021-8_JUST.jpg
Hyttene ble løftet til fjells med helikopter. Det stilte krav til lettest mulig vekt.

Løftet til fjells med helikopter

Det er viktig for ekteparet at prosjektet blir mest mulig miljøvennlig, og at naturen får stå nærmest uberørt. Planen om å bygge hyttene på stedet ble raskt skrinlagt. 

– Det går bare en sti opp til berget, og det er ikke kjørbart for større kjøretøy. Skulle vi bygd hyttene på annet vis, måtte vi ha bygd vei opp til toppen. Men det ønsket vi å unngå, forklarer Ola Sandeggen. 

Dermed måtte hyttene fraktes luftveien opp de 300 høydemetrene. Hver av de tre hyttene ble løftet opp med helikopter til toppen av Baugsberget. Der vil de besøkende få panoramautsikt over Aukrustbygda og alle de fire himmelretningene i tillegg.

Da falt valget på Glavas Proff 34-plater. Vi bruker også I-bjelker i vegg og tak, og der har Glava egne I-bjelkeplater som passer inn i profilene, slik at det blir et komplett system.

Ola Sandeggen

Utbygger

Lav vekt på byggematerialer var viktig

– Vi kan ikke ha så tykke vegger og er avhengige av å ha lav lambdaverdi på isolasjonsmattene, samtidig som de er lette, forklarer gründeren selv, Mens han betrakter hyttene på gardstunet før flyturen.

– Så da falt valget på Glavas Proff 34-plater. Vi bruker også I-bjelker i vegg og tak og der har også Glava® egne i-bjelkeplater som passer inn i profilene, slik at det blir et komplett system, forteller bygg-ingeniøren.

John Kåre Sundstrøm, distriktansvarlig for Innlandet i Glava, bekrefter at bestillingen var tydelig.

– Her var det krav til både lett vekt og ikke minst god isolasjonsevne, for å oppnå god komfort i hyttene på fjellet. Det er produktegenskaper som spiller stor rolle på prosjekter som dette.

Glava_Fjelltopphytter-Baugsberget_2021-5_JUST.jpg
Lavest mulig vekt for helikopterløft av hyttene, og høy isolasjonsevne var viktige krav til isolasjonen. Derfor ble det Glava Proff 34 i veggene.

En begivenhet for bygda

Hyttene ble bygd på gårdstunet til gründerne. Dermed kunne de følge med på fremdriften fra dag til dag, og også legge ned utallige timer selv i byggeprosjektet.

Maksvekten på de 20 kvadratmeter store hyttene var 3750 kg. En av hyttene hadde et par hundre kilo for mye under prøveveiingen og måtte slankes før løftet. Men ved å fjerne litt her og der var alle klare til flytur en vakker høstdag.

Helikopterløftene ble en begivenhet for hele bygda, siden de fleste innbyggerne hadde naturlig orkesterplass til det hele. 

Små inngrep i fjellet

De tre hyttene er bygd slik at limtredragerne er bæringen på bjelkelaget.

– Da klarer vi oss med kun noen få punktfundamenter på grunnfjellet per hytte, forklarer Ola Sandeggen.

Dermed var det minimalt med inngrep som måtte gjøres for å sette hyttene på plass på toppen. Fire klosser sto klare på fjellet for å ta imot hver av hyttene. Og en helikopterpilot som kunne sine saker, godt hjulpet av en gjeng arbeidere på toppen, sørget for at de tre hyttene raskt ble koblet på de fire 

Hyttene er minimalistiske, men fire personer skal kunne sove godt og få den luksusen de ønsker seg med både peis, oppvarming og kjøleskap drevet på gass, solcellestrøm til kaffemaskin og annet nødvendig og et biotoalett når naturen krever sitt. Med Glava Proff 34 i veggene blir det ingen problem å holde det godt og varmt i kalde vinternetter på fjellet. Alt videoinnhold: Rune Skogheim

Om Baugsberget fjelltopphytter

Baugsberget fjelltopphytter tilbyr en unik overnatting på kanten av Baugsberget i Alvdal. De tre hyttene har opptil fire sengeplasser, og store vinduer som gir deg følelsen av å sove ute. Her kan du nyte utsikten, naturen og soloppgangen 800 meter opp i høyden. 

Om Glava Proff 34

Glava Proff 34 er Norges mest brukte isolasjonsprodukt, med god grunn. Ikke bare veier den lite og er lett å jobbe med, den er og laget med 80 prosent returglass. Produktet har ni prosent bedre isolasjonsevne enn annen standard isolasjon på markedet og fåes både i plater og rull. Et godt valg for de fleste.

Distriktssjef - Sør-Trøndelag og Hedmark, Glava/Gyproc

John Kåre Sundstrøm

Distriktssjef - Sør-Trøndelag og Hedmark +47 909 47 901
+

John Kåre Sundstrøm

Distriktssjef - Sør-Trøndelag og Hedmark +47 909 47 901
+

Få nyhetsbrev fra GLAVAⓇ