close-pop-up.svg
Mange lurer på hva som bygges under teltduken like utenfor Stange sentrum.
Det vet bare byggmester Magnar Bjerke og de nye huseierne. Og vi i Glava®.
Byggeprosjekt
Funkisbolig på Stange. Arkitekt: Patrick Skjærstad
Byggeår
Ferdigstilles: September 2021
Utførende
Byggmester Magnar Bjerke AS

En funkisbolig tar form. Hele byggeprosessen har foregått under tørre og fine arbeidsforhold. Ikke en regnskur har forstyrret framdriften.

– Når vi bygger funkis er som kjent taket flatt. Det gir noen utfordringer med å holde det tørt, forklarer byggmester Magnar Bjerke om et av sine siste boligbyggprosjekter. Han er godt fornøyd med framdriften og nye erfaringer med å bygge under tak.
 

Tørrvær er en kritisk suksessfaktor

Fuktighet i byggkonstruksjoner er en større problemstilling enn mange er klar over. Den vanligste årsaken til reklamasjon på nybygg er nettopp fuktighet. Årsaken er ofte fuktig vær under kritiske deler av byggeprosjektet, og dessuten at bjelkelag, spon og alt av treverk ikke har fått tilstrekkelig tid til å tørke opp. Det fører til ulike typer fuktskader.

– Her har vi kontrollert fuktighetsgraden i treverket gjennom hele byggeprosjektet, og ser at verdiene er lave og gode, forklarer Bjerke.

For å unngå fuktighet i konstruksjonen har vi derfor valgt takoverbygg i hele byggeperioden, forklarer Bjerke.

Magnar Bjerke

Byggmester i Hamar-regionen

–  For kompakte og flate tak som bygges med parapeter, legges isolasjonen oppå bærekonstruksjonen. For å unngå fuktighet i konstruksjonen har vi derfor valgt takoverbygg i hele byggeperioden, forklarer Bjerke. Mange har gått forbi og lurt på hva som bygges i teltet.  Selv maleren fikk gjøre seg ferdig med siste strøk før teltet ble fjernet, og funkisen avduket.

Sparte inn tiden på én uke

Magnar Bjerke har investert i et HAKI-system med komplett rigg for å bygge stillaser under telt, det for å sikre stabile og gode forhold gjennom hele byggeperioden.

– Allerede etter én måned hadde vi spart inn den ekstra tiden det tar å montere takoverbygget. Det tok oss fem dager å sette opp stillasene og montere teltet over. Den ekstra tiden monteringen tok, sammenlignet med kun stillas, hentet vi raskt inn, mener Bjerke. Han har bare gode erfaringer med metoden så langt. 

– Vi slipper å ta de samme hensynene til værforbehold for å sikre riktig rekkefølge i byggingen. Ikke minst gir det mer stabile og gode arbeidsforhold for håndverkerne våre, sier Magnar, som vet at gutta er glade for å slippe både striregn og stekende sol på jobb.

Flott funkis med helhetlige løsninger

Resultatet er et godt funkisbygg med helhetlige løsninger og en effektiv byggeprosess.

Med på laget har byggmesteren hatt Børre Olsen i Glava, distriktsselger i Hedmark, som rådgiver for å sikre helhetlige løsninger. Olsen har fulgt det spennende funkisbygget på tett hold. 

– Vi begynte i bunn med Glava Ringmursystem og innvendig isolering og radonsikring. Utvendig er det brukt Gyproc tettesystem og gipsplater.

Børre Olsen

Distriktsselger Hedmark

– Vi begynte i bunn med Glava ringmursystem og innvendig isolering og radonsikring. Utvendig er det brukt Gyproc tettesystem og gipsplater. Og gul isolasjon, Proff 34, i alle innvendige konstruksjoner, samt Glavas kompakttak-løsning på husets flate tak. Deretter er alle gulv flytsparklet med Weber, forklarer Børre Olsen. Det er Weber flytsparkelet gulvavretting hurtig som er valgt for bad og vaskerom, og flytsparkelet gulvavretting fin på resten av de støpte gulvflatene i huset.

En ettertraktet byggmester

Magnar Bjerke er en ettertraktet byggmester i Hamar-regionen, og mange venter gjerne både ett og to år på å bygge, for å sikre seg byggmesteren i den lille byggmesterbedriften med fire ansatte.
– Magnar er av typen som leverer solid. Han tar ofte en diskusjon med oss for en faglig sparring på produkter og løsninger. Så vet vi at han alltid sjekker godt og leser seg opp selv, legger Olsen til.

Magnar bedyrer at han aldri har hatt en enste reklamasjon siden oppstart i 2005.

– Jeg leverer alltid fra meg et bygg slik jeg ville hatt det sjøl. Kundene skal overta et ferdig hus, og ikke et prosjekt som har oppgaver som står igjen til ettårsbefaringen, sier han.

– Ferdig er ferdig.
 

Felles rådgiving og levering

For dette funkisprosjektet på Stange har rådgivning og felles bestilling og leveranse spilt en stor rolle for effektiv byggetid.

– Her har vi vært tidlig inne i byggeprosess, gjort energiberegninger og kommet fram til gode løsninger sammen med byggmester. Vi ser at det har stor betydning for mer helhetlige løsninger, sier Olsen.

– For meg i en liten byggmesterbedrift er jeg helt avhengig av hjelpen jeg kan få på teknisk serviceavdeling hos Glava. Jo mer jeg kan få svar på hos samme leverandør, desto bedre. Det gjør at jeg også kan teste og finne nye løsninger, sier byggmesteren.
 

Gjorde gulvjobben selv

Blant annet ble det valgt helhetlige løsninger fra Weber for vaskerom og bad. På gulavretting valgte byggmesteren å teste utføringen selv. Weber bisto med å hente inn utleiepumpe, som to mann betjener enkelt. 3,5 tonn flytsparkel ble levert for at byggmester kunne gjøre jobben selv.
– Det ble et veldig bra resultat. Flytsparkel er et produkt som er effektivt å legge. Her startet de fra morgenen og var ferdig til lunsj. I løpet av ettermiddagen kunne vi gå på gulvet.

Børre Olsen i Glava trekker fram viktigheten av god dialog og samarbeid med Arne Grande i Gausdal landhandleri, som fortløpende har levert produkter til funkishuset.

– Alt har gått via én forhandler og én leverandør.

Har du spørsmål om våre løsninger? Ta kontakt med

Børre Olsen

Distriktssjef - Hedmark +47 950 46 766
+

Børre Olsen

Distriktssjef - Hedmark +47 950 46 766
+