close-pop-up.svg

Bygger med gips for flere på Svalbard

Gyproc
For å lykkes som byggentreprenør på Svalbard, bør du kjenne ishavsøyene godt.
Byggeprosjekt
Polarbygg Spitsbergen AS
Byggeår
2019
Utførende
Consto Svalbard AS

– Om noen uker kommer det 70 gjestearbeidere i forbindelse med bygging av nye boliger i skredsikkert område. De skal erstatte boligene som må rives på grunn av skredfare, forteller daglig leder Arne Bøe i entreprenørfirmaet Consto.

Turismen har vokst kraftig på Svalbard de siste årene. Det har skapt nye arbeidsplasser blant annet i hotell- og restaurantnæringen. Til tross for at arbeidsplassene knyttet til bergverksdrift og utvinning av kull har blitt langt færre, har antallet årsverk økt. På Elvesletta i Longyearbyen bygger Consto moderne leiligheter for langtidsutleie.

gipsvegger_Elvesletta_Svalbard_05.jpg
En av 30 leiligheter på Elvesletta på Svalbard. Veggene er gipskledde og flere av boligene får balkong.

Arne står i toppetasjen i et tre etasjer høyt leilighetsbygg som skal romme 15 leiligheter, omgitt av sparklede gipsplater og trikker-rør stikkende ned fra himlingene. «Blokk B» kaller de det. I juli skal det overleveres til Polarbygg Spitsbergen. Tre måneder før overlevering er kun to leiligheter ledig. Det identiske nabobygget, «Blokk A» sto ferdig tidlig i april. Alle leilighetene ble utleid i løpet av to uker.

Nøkkelen til Svalbard-suksess

Selger Steve Sollied i Gyproc og GLAVA® roser Consto for alltid å være gode på planlegging, slik at de har byggematerialene de trenger i tide. Det gjør også jobben lettere for Steve.

– Det tror jeg er noe av nøkkelen til suksess på Svalbard. De som jobber her har lokalkunnskapen for å lykkes, sier Steve.

gipsvegger_Elvesletta_Svalbard_25.jpg
Fundamentering i permafrost, tørr luft og sandstormer krever kunnskap og byggemetoder tilpasset Svalbard.

Entreprenører i Arktis må fort beregne 2-3 måneder fra bestilling til varene står på byggeplassen. Fundamentering i permafrost, tørr luft og sandstormer krever også kunnskap og byggemetoder en ikke trenger bry seg med i mildere strøk.

– Vi har vært her siden 2004 og begynner å kunne det. Det er mange som prøver seg her, men som ender opp med negative tall i boka, kommenterer Bøe.

Han forteller at Steve alltid har levert gipsen hans i tide. På Elvesletta har de brukt Gyprocs standardgips og de støtsterke gipsplatene Robust. Bak gipsen ligger et lag GLAVA® isolasjon.

– Det fungerer veldig greit, konstaterer Arne.

Fra byggeplass til innflyttet bolig

Arne går ut i korridoren og ned anleggstrappa. Han liker å ha orden rundt seg. Gulvene på byggeplassen er støvsugd eller svabret. Det er heller ikke verktøy, emballasje eller skrueesker å snuble i. Ut, 50 meter bort og inn i den identiske naboblokka. Der er umalte sparkelskjøter og gips forvandlet til matte, slette vegger i støvfargede grønne og beige toner. Det er bare noen dager siden det flyttet folk inn her.

Høye brannkrav og gips

– Det er strenge brannkrav i utleiebygg, påpeker Arne.

Over ham er det montert sprinkelanlegg, som i alle de andre leilighetene. Gipsen bidrar også til å hindre brannspredning, dersom uhellet skulle være ute.

gipsvegger_Elvesletta_Svalbard_24.jpg
Både brann- og lydkrav er strengere for utleieboliger enn ordinære boliger. Gips på alle vegger og sprinkleranlegg i alle leiligheter hjelper til å møte kravene.


Byggenes stramme linjer, fargevalgene inne og interiøret er det Årstiderne Arkitekter som står bak. Frontene har Arne valgt. De mørkt brune trefrontene på den minimalistiske kjøkken- og baderomsinnredningen harmonerer til både veggene og den hvite kjøkkengruppen. Alt ser planlagt og gjennomført ut.

–  Men når en bygger to like bygg drar man alltid noen erfaringer med seg til det neste, konstaterer Arne.