close-pop-up.svg

Velkommen til våre nye nettsider

logos.png

Velkommen. Vi ruller i disse dager ut splitter nye nettsider som skal inneholde produkter, løsninger og innhold fra våre tre merkevarer. 

Det kan være ting du savner, ting som er under utvikling og ting du syns er kjempebra med våre nye sider, så ta gjerne kontakt om det er noe du føler mangler her. Vi har satt opp en egen tilbakemelding e-post som du kan nå fra forsiden.

Vi gleder oss til å fortsette og bygge videre på vårt nye, samlede nettsted med dine tilbakemeldinger, for sammen bygger vi bedre.

close-pop-up.svg

Bygger med gips for flere på Svalbard

Gyproc
For å lykkes som byggentreprenør på Svalbard, bør du kjenne ishavsøyene godt.
Byggeprosjekt
Polarbygg Spitsbergen AS
Byggeår
2019
Utførende
Consto Svalbard AS

– Om noen uker kommer det 70 gjestearbeidere i forbindelse med bygging av nye boliger i skredsikkert område. De skal erstatte boligene som må rives på grunn av skredfare, forteller daglig leder Arne Bøe i entreprenørfirmaet Consto.

Turismen har vokst kraftig på Svalbard de siste årene. Det har skapt nye arbeidsplasser blant annet i hotell- og restaurantnæringen. Til tross for at arbeidsplassene knyttet til bergverksdrift og utvinning av kull har blitt langt færre, har antallet årsverk økt. På Elvesletta i Longyearbyen bygger Consto moderne leiligheter for langtidsutleie.

gipsvegger_Elvesletta_Svalbard_05.jpg
En av 30 leiligheter på Elvesletta på Svalbard. Veggene er gipskledde og flere av boligene får balkong.

Arne står i toppetasjen i et tre etasjer høyt leilighetsbygg som skal romme 15 leiligheter, omgitt av sparklede gipsplater og trikker-rør stikkende ned fra himlingene. «Blokk B» kaller de det. I juli skal det overleveres til Polarbygg Spitsbergen. Tre måneder før overlevering er kun to leiligheter ledig. Det identiske nabobygget, «Blokk A» sto ferdig tidlig i april. Alle leilighetene ble utleid i løpet av to uker.

Nøkkelen til Svalbard-suksess

Selger Steve Sollied i Gyproc og GLAVA® roser Consto for alltid å være gode på planlegging, slik at de har byggematerialene de trenger i tide. Det gjør også jobben lettere for Steve.

– Det tror jeg er noe av nøkkelen til suksess på Svalbard. De som jobber her har lokalkunnskapen for å lykkes, sier Steve.

gipsvegger_Elvesletta_Svalbard_25.jpg
Fundamentering i permafrost, tørr luft og sandstormer krever kunnskap og byggemetoder tilpasset Svalbard.

Entreprenører i Arktis må fort beregne 2-3 måneder fra bestilling til varene står på byggeplassen. Fundamentering i permafrost, tørr luft og sandstormer krever også kunnskap og byggemetoder en ikke trenger bry seg med i mildere strøk.

– Vi har vært her siden 2004 og begynner å kunne det. Det er mange som prøver seg her, men som ender opp med negative tall i boka, kommenterer Bøe.

Han forteller at Steve alltid har levert gipsen hans i tide. På Elvesletta har de brukt Gyprocs standardgips og de støtsterke gipsplatene Robust. Bak gipsen ligger et lag GLAVA® isolasjon.

– Det fungerer veldig greit, konstaterer Arne.

Fra byggeplass til innflyttet bolig

Arne går ut i korridoren og ned anleggstrappa. Han liker å ha orden rundt seg. Gulvene på byggeplassen er støvsugd eller svabret. Det er heller ikke verktøy, emballasje eller skrueesker å snuble i. Ut, 50 meter bort og inn i den identiske naboblokka. Der er umalte sparkelskjøter og gips forvandlet til matte, slette vegger i støvfargede grønne og beige toner. Det er bare noen dager siden det flyttet folk inn her.

Høye brannkrav og gips

– Det er strenge brannkrav i utleiebygg, påpeker Arne.

Over ham er det montert sprinkelanlegg, som i alle de andre leilighetene. Gipsen bidrar også til å hindre brannspredning, dersom uhellet skulle være ute.

gipsvegger_Elvesletta_Svalbard_24.jpg
Både brann- og lydkrav er strengere for utleieboliger enn ordinære boliger. Gips på alle vegger og sprinkleranlegg i alle leiligheter hjelper til å møte kravene.


Byggenes stramme linjer, fargevalgene inne og interiøret er det Årstiderne Arkitekter som står bak. Frontene har Arne valgt. De mørkt brune trefrontene på den minimalistiske kjøkken- og baderomsinnredningen harmonerer til både veggene og den hvite kjøkkengruppen. Alt ser planlagt og gjennomført ut.

–  Men når en bygger to like bygg drar man alltid noen erfaringer med seg til det neste, konstaterer Arne.