close-pop-up.svg
Trondhjems Arkitektforening valgte Designgulv fra Weber til sin nye storstue for å fremheve de gamle teglsteinveggene og tåle alt fra foredrag til fest.
Byggeprosjekt
Arkitektenes hus i Trondheim
Byggeår
2020

– Se her ja, det ble bra!

Rune Lilleberg er raskt nede på gulvet når han kommer inn dørene hos Trondhjems Arkitektforening og leder Ørjan Nyheim.

Den Weber-sertifiserte gulvleggeren studerer overganger til vegg, sjekker etter sprekker og lar seg begeistre av de unike sjatteringene. Selv etter 40 år i bransjen er entusiasmen over resultatet det samme.

Og kanskje slo hjertet litt raskere når bestiller og brukerne av bygget alle er arkitekter med litt skarpere innredningsøyne enn folk flest?

– Nei, nei, nei. Det gikk greit, det. Det er lett og fint å jobbe med, og jeg har jo lært meg noen triks etter hvert, sier Lilleberg med et lunt smil.

– Medlemmene våre er kanskje et kresent, men også tilgivende, publikum, korrigerer Nyheim. – De har mange meninger, men er samtidig veldig glade for at vi endelig har fått et eget sted å være.

Arkitektenes-hus_Weber_Designgulv4906-small.jpg
Ingen Designgulv fra Weber er helt like. Hvor mye vann som er blandet inn, hvordan det legges og overflatebehandlingen spiller en rolle for fargespill og sjatteringer.

Bygård med potensial

Selv ser han også ut til å være nede i hvilepuls igjen etter en svært hektisk høst. Ledervervet i Trondhjems Arkitektforening sjongleres sammen med jobben i Fur Arkitekter, som han driver sammen med en kamerat.

Etter 117 år som leilendinger, kunne de mot slutten av 2019 endelig invitere medlemmene inn i eget hus. Den gamle bygården i Brattørgata i Trondheim sentrum fristet med et lokale på bakkeplan. Og som det heter på meglerspråk: Stort potensiale, som i dette tilfellet krevde flere tusen dugnadstimer fordelt på styret og andre hjelpere å realisere.

–I en gammel bygård som dette vil det alltid dukke opp ting underveis. Det gjaldt også gulvet, sier Nyheim.

– Harmonisk designgulv som fremhever veggene

Opprinnelig var planen å gjenopplive det originale tregulvet. Stikkprøver – gjennom ikke mindre enn seks lag med ulike gulvbelegg – tilsa at det var i god nok stand til å slipes ned.

– Men da vi fikk fjernet alt, var det bare å glemme det. Vi trengte både avretting og en ny overflate. Med Weber Designgulv fikk vi begge deler, sier Nyheim.

Gjennom de ulike lagene med betongmasse fikk de rettet opp nesten fem centimeter nivåforskjell fra ytterst til innerst i lokalet. Topplaget var likevel det viktigste. En viktig rettesnor for prosjektet var nemlig å hente frem igjen de opprinnelige teglsteinveggene. De ble murt omtrent samtidig med at foreningen ble stiftet i 1902, og her spilte Weber Designgulv en viktig rolle.

Designgulvet fra Weber er et harmonisk gulv som fremhever veggene og lar dem få den plassen de fortjener. I tillegg har betongen en fin patina som også vil holde seg godt over tid.

Arkitekt Ørjan Nyheim

Leder i Trondhjems Arkitektforening

Nyheim kjente godt til produktet etter å ha brukt det i flere tidligere prosjekter.

Arkitektenes-hus_Weber_Designgulv4860-small.jpg
Etter 117 år er Trondhjems Arkitektforening og leder Ørjan Nyheim endelig inne i eget hus.

Gulv til alt fra parkeringskjellere til eneboliger

Enkelt vedlikehold spilte også inn positivt. Med eget hus er det et mål å styrke både det faglige og sosiale fellesskapet i arkitektforeningen. Det betyr alt fra kurs med internasjonale foredragsholdere, til lønningspils.

Innerst i lokalet har de fått spesialdesignet en egen bar med alle rettigheter, og 150 gjester tok del i åpningsfesten.

– Gulvet kom seg fint gjennom det og, sier Nyheim. – Men kanskje ville det sett annerledes ut om alle hadde danseskoene på.

Gulvlegger Rune Lilleberg er ikke så redd for dansing, heller. Han har gitt barnebarna grønt lys for å herje på så mye de vil i vinterhagen der han valgte det samme gulvet.

– Jeg har lagt Weber betonggulv i alt fra parkeringskjellere som skal tåle piggdekk, til et kunstgalleri rett borti gata her. Stadig flere vil også ha det i eneboliger. Selv har jeg lagt det i vinterhagen min. Da kan jeg forske litt både på ulike overflatebehandlinger og reparasjoner. Så det er klart du kan ødelegge et betonggulv også om du vil det, men jaggu skal det litt til! 

Arkitektenes-hus_Weber_Designgulv4955-small.jpg
Weber Designgulv er ifølge arkitekt Ørjan Nyheim er «harmonisk gulv som fremhever veggene og lar dem få plassen de fortjener». I Arkitektenes Hus var det viktig å hente frem igjen de opprinnelige teglsteinveggene.

 

Ønsker du mer informasjon, ta kontakt:

Erlend Martens

+

Erlend Martens

+