close-pop-up.svg
I 2020 åpner det nye Munchmuseet. Gips, betong, aluminium, limtre og stål skal sikre den verdifulle arven etter Edward Munch.
Byggeprosjekt
Oslo kommune v/ Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Byggeår
2019
Utførende
Noveta

Det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo har i det siste fått litt motvind på grunn av fasaden, som ikke er like skinnende og gjennomsiktig som på illustrasjonene fra arkitektkonkurransen. Men bygget er ikke ferdig og ingen har sett hvordan det vil lyse opp når alt av glass og lamper er montert. En aviskommentator påpekte dessuten at Munchs sinnelag og kunst ville passe perfekt i et ekspressivt og solid bygg som Lambda. Og på innsiden lover det allerede svært godt for en fantastisk museumsopplevelse.

Gips i kunstheisen

– Det manglet fortsatt en del materialer da de fjernet alle kranene, så mye av gipsen er fraktet opp gjennom kunstheissjakten, forteller Aleksander Mathiesen, prosjektleder for entreprenørfirmaet Noveta.

Han står i et tilnærmet ferdig møterom i sjette etasje i det nye Munchmuseet. Utsikten gjennom de omstridte aluminiumsplatene på fasaden er upåklagelig – Barcode viser seg fra sin beste side i vårsola. Bak de eksklusive, spanske platene på interiørveggene skjuler det seg Habito-plater og branngips fra Gyproc. Og om de ikke har den samme emosjonelle virkningen som Munchs malerier, er de fraktet opp i samme enorme heissjakt og er helt sentrale for byggets kvalitet.

Brannsikre og dempede utstillingsrom for Munch

– Dette er GYPROC-gips festet på limtrevegger. Her skal altså kunsten henge, sier Mathiesen.

munch-gyproc-habito-3.JPG
Prosjektleder Aleksander Mathiesen og et lite knippe av de mange skrufaste Habito-platene i Munchmuseet.

Vi har beveget oss inn i et av de enorme utstillingsrommene. Limtreet i veggene er hevet noen centimeter over gulvet og tykkelsen gir en følelse av at veggene svever. Det mangler foreløpig lys og ordentlige gulv. En eim av herdende gulv fra et tilstøtende rom henger i lufta. Likevel gjør materialene rommet dempet og behagelig å være i. For ikke å si brannsikkert.

– Nesten alle rom i museet er egne brannceller. Utstillingsrommene og alle sjakter er sikret med branngips, forteller Mathiesen.

Skrufaste, slagfaste gipsplater

Museet har stått for den foreløpig nest største bestillingen av Gyprocs nyvinning Habito. Nærmere 25.000 m2 av de slag- og skrufaste gipsplatene er installert.

– Habito sparer oss for tid og penger i prosjekteringa. Vi trenger for eksempel ikke å lage detaljtegninger for spikerslag for innredningsmontasje. Det blir også lettere å gjøre endringer i innredningen etter at prosjektet er ferdigstilt, sier Mathiesen.

munch-gyproc-habito-2.JPG
På utsiden, hektisk byggeaktivitet. På innsiden, nesten 25.000 m2 med Gyproc Habito.

Reidar Markussen fra GLAVA® og Gyproc nikker anerkjennende.

– Det unike med Habito-platene er at de er iblandet glassfiber og polymerer. Det gjør dem både skrufaste og motstandsdyktige mot slag. Med Habito kan du skru ting rett i veggen. Det er slutt på gipsplugger og vanskelige ankere, sier han.

Finslepen logistikk

Bjørvika er allerede et utfordrende område å levere byggematerialer i. Flere pågående byggeprosjekter, anleggsbrakker, trafikkerte gater og begrensede muligheter til lagring på bakkeplan stiller strenge krav til presise leveranser. Kommer bilen med varene noen minutter for sent til tidsluka, må den pent stille seg bakerst i køen. Da må håndverkerne vente på materialene og fremdriften lider.

– Det er umulig å gjennomføre et så stort prosjekt uten forsinkelser. Men de hindringene vi har møtt, har ikke hatt noe med Gyproc å gjøre. Vi vet at de har levert og produsert på klokka hele veien, avslutter Mathiesen.

Ønsker du mer informasjon, ta kontakt