close-pop-up.svg

Etterisolerte kjelleren – en god investering i boligen din

Glava IsolasjonWeber
Familien innredet ikke bare ny tumleplass, men gjorde jobben skikkelig og isolerte kjelleren samtidig, for å få et godt inneklima. – Slike investeringer vil alltid lønne seg, sier eiendomsmegler Paal Hegdahl.
Byggeprosjekt
Isolering av kjeller i Sandefjord
Byggeår
2020
Utførende
JM Markussen AS (hovedentreprenør) og Murmester Solberg AS

– Dette var en typisk kald og fuktig rå-kjeller. Vi savnet mer plass, sier huseier Charlén Helland, der hun sitter på gulvet i det nye barnerommet – en kjeller som er isolert og innredet.

Før hadde familien én boetasje på rundt 90 m2 over rå-kjelleren. Etter at kjelleren ble etterisolert og gjort om til et soverom, et kontor, en ekstra stue og et vaskerom/bad, har familien fått rundt 50 prosent mer boareal hjemme i Sandefjord.

2020_Glava-Weber_Kjellerisolering_DSC_9773.jpg
Familien isolerte kjelleren for å få bedre komfort. Det ga dem mer boltreplass med flere nye bruksrom da det var ferdig etterisolert og innredet.


– Vi er kjempefornøyde. Håndverkerne har gjort en veldig, veldig god jobb og lufta er blitt mye bedre, i tillegg til at vi har fått flere rom. Vi ville gjøre oppgraderingen av kjelleren skikkelig, for å spare strøm, få god komfort og ikke risikere råte og mugg bak panelet om fem år, forklarer Yngve Helland, som eier huset sammen med Charlén.

Før de satte i gang byggeprosjektet, som blant annet innebar å isolere kjelleren, kjøpte Yngve en relevant håndbok fra SINTEF Byggforsk, for å lese seg opp på anbefalt løsning fra forskningsinstituttet.

Vi er kjempefornøyde. Håndverkerne har gjort en veldig, veldig god jobb og lufta er blitt mye bedre i tillegg til at vi har fått flere rom.

Yngve Helland

Huseier


Tok ingen snarveier – isolerte kjelleren

Block Watne-huset ble oppført i 1968. Rå-kjelleren besto av boder og et gammelt vaskerom. Familien startet med å drenere rundt huset da de overtok.

2020_Glava-Weber_Kjellerisolering_DSC_9716-kopi.jpg
I stedet for jorda som ble gravd bort, ble det fylt tilbake med drenerende masser av pukk mot den ferdig isolerte og Weber-pussede Leca-grunnmuren.

Enkelte steder ble grunnmuren permanent gravd mer fram. Der ble det satt inn dør og vinduer. Underentreprenør Murmester Solberg AS sto for gulvsparkling med varmekabler i alle rom, flislegging i våtrom, 100 mm utvendig etterisolering mot kjeller, og pussarbeid med produkter og løsninger fra Weber og Glava Isolasjon.

Weber_Tonsberg_murmester-Solberg20200116.jpg
– Det er viktig å tenke på avslutninger mot vinduer, bakke og diverse overganger for best mulig isolasjonseffekt og fuktsikring, sier murmester Thomas Solberg om utvendig isolering mot grunnen. Det gjør det mulig med gode oppholdsrom i kjelleren.

 

JM Markussen AS lektet ut veggene fra innsiden og isolerte kjelleren innvendig med 50 mm Glava Proff 34. Tak og vegger ble kledd med gips eller panel. De oppgraderte gulvene ble belagt med laminat.


– Jeg anbefaler alltid å begynne med å etterisolere fra utsiden. Nå er det blitt en god vegg, konstaterer Jørn Markussen i tømrerfirmaet, som har koordinert hele rehabiliteringsjobben.

Ved å etterisolere kjellermuren fra utsiden, blir fuktsikringen bedre, i tillegg til å isolere mot kulde. En tørr mur gir bedre luftkvalitet i kjelleren, noe som er viktig i oppholdsrom – både for helsa og materialenes levetid.

2020_Glava-Weber_Kjellerisolering_DSC_9853.jpg
En tilbaketrukket arbeidssone med pult hadde ikke familien plass til før de drenerte, pusset opp og etterisolerte kjelleren.


Eiendomsmegler: – Aktuelt og viktig å tenke inneklima
– Mange er bare opptatte av det visuelle. På et bilde kan du ikke se forskjellen på inneklimaet før og etter, men du merker det over tid. Den byggekvaliteten huseier kan dokumentere i ettertid vil virke positivt for boligens verdi, sier eiendomsmegler Paal Hegdahl i Eie Eiendomsmegling i Sandefjord.  

Han forventer at fokuset på klimavennlige hus vil øke og at god kvalitet blir enda viktigere framover, når kjellerrom skal oppgraderes.

Den byggekvaliteten huseier kan dokumentere i ettertid vil virke positivt for boligens verdi.

Paal Hegdahl

Eiendomsmegler i Eie Eiendomsmegling

– Det bygges mye nytt. Det betyr at det må gjøres mer med eldre hus for å kunne konkurrere på samme standard og kvalitet. Å pusse opp en kjeller kun innvendig og uten å sørge for at rommet holder seg tørt, ser fint ut på bilder. Men det blir aldri hundre prosent bra, konstaterer Hegdahl.

I Beiteveien ble det også satt inn flere ventiler og vifte på det nye badet.

2020_Glava-Weber_Kjellerisolering_DSC_9891-kopi.jpg
På badet, som ligger delvis under bakkenivå, ble den hurtigtørkende membranen Weber Superflex D2 brukt. – Den er pustende og slipper ut fukt som eventuelt er i veggen. Om kondensen ikke får vandre, kan produktene etter hvert slippe, forklarer murmester Solberg.
 
JoernMarkussen_1_FotoHaakonLexberg.JPG
Jørn Markussen i Vestfold-firmaet JM Markussen AS har koordinert rehabiliteringsprosjektet i Beiteveien 1 i Sandefjord. Foto: Håkon Lexberg

– Det er blitt tørt og pent. Du merker ikke lenger at det er en kjeller, sier Markussen som forøvrig liker best å jobbe med Glava Isolasjon.

– Når jeg kan velge, blir det Glava Isolasjon.