close-pop-up.svg

Velkommen til våre nye nettsider

logos.png

Velkommen. Vi ruller i disse dager ut splitter nye nettsider som skal inneholde produkter, løsninger og innhold fra våre tre merkevarer. 

Det kan være ting du savner, ting som er under utvikling og ting du syns er kjempebra med våre nye sider, så ta gjerne kontakt om det er noe du føler mangler her. Vi har satt opp en egen tilbakemelding e-post som du kan nå fra forsiden.

Vi gleder oss til å fortsette og bygge videre på vårt nye, samlede nettsted med dine tilbakemeldinger, for sammen bygger vi bedre.

close-pop-up.svg

Lydbafler skaper rolig venteplass på Haukeland

Glava Isolasjon
Bilder av lydabsorbenter på Haukeland universitetssykehus
God lyd og god design har stått i sentrum for fornyelsen på Haukeland universitetssjukehus. Foto: Veronika Stuksrud.
Lydabsorbenter skaper vennlig velkomst for pasientene på Haukeland universitetssjukehus. Mer lys og bedre lydforhold gjør ventehallen til et bedre sted å være.
Byggeprosjekt
Lydbafler i foajeen på Haukeland universitetssjukehus
Byggeår
2020
Utførende
Åsane Byggmesterforretning AS

Spennende arkitektur utført med lydabsorbenter sørger for roen som trengs. Ideen er at du skal finne den roen som naturen ute ville gitt – innendørs. Det gir akustikken vi trives best med.

Bilder av lydabsorbenter på Haukeland universitetssykehus
Lydbaflene er hengt opp i et usymmetrisk bølgemønster. Lekkert å se på og effektivt mot romklang. Foto: Veronika Stuksrud.

– Målet er å skape den roen som trengs i akkurat dette området, sier Bror Hansen. Arkitekten har den siste tiden sett foajeen på Haukeland universitetssjukehus transformeres fra et trangt og mørkt rom, til et åpent, innbydende landskap med trær og blomster. Og ikke minst: Med god akustikk.

Foajeen i sentralblokka på Haukeland universitetssjukehus er stedet der pasienter venter på undersøkelser, eller på å bli hentet hjem. Da er det godt at omgivelsene kan bidra til ro og det er dette som har stått i fokus når prosjektet har skridd fram.

Stoler på GLAVAs ekspertise

– Dette er en omfattende jobb som har pågått siden februar 2019, forteller prosjektleder for Åsane byggmesterforretning, Steinar Knudsen. Pasienter og besøkende kan ta hele foajeen i bruk ved juletider 2020.

Åsane Byggmesterforretning har rammeavtale med Helse Bergen på tømmerarbeid og i den forbindelse fikk vi oppdrag med å skaffe egnede produkter og materialer til ombyggingen i foajeen.

– Oppgaven var å åpne opp og slippe mer lys inn, fortsetter prosjektlederen som ble bedt av Bror Hansen om å se på det som var levert til kulturhuset på Voss. Der var det lignende bafler i taket, som produktene man valgte i Bergen. Lydbaflene sørger for god akustikk i rommet og er pene å se på.

Deretter ble det møter på byggeplassen sammen med Glava sin representant for å se hvordan dette best mulig kunne løses – og kikke på ulike produkter og farger. De gamle himlingene ble tatt ned og unistrut-systemet som kunne brukes på nytt ble nettopp det - brukt på nytt.

Gruppebilde av arkitekt Bror Ragnar Hansen i Helse Bergen, bas Svein Erik Hamre (Åsane Byggmesterforretning, Nils Peder Tellnes, GLAVA AS og bas Vegard Larsen fra Åsane Byggmesterforretning AS.
Godt fornøyde. Fra venstre arkitekt Bror Hansen i Helse Bergen, bas Svein Erik Hamre (Åsane Byggmesterforretning, Nils Peder Tellnes, GLAVA AS og bas Vegard Larsen fra Åsane Byggmesterforretning AS. Foto: Veronika Stuksrud.

De beste løsningene

Lignende vertikale bafler har Åsane Byggmesterforretning brukt med gode resultat på flere prosjekter.

Steinar Knudsen forteller at ÅBF sammen med prosjektledere i Helse Bergen finner de beste løsningene til konkurransedyktige priser.

– Vi har også stor tillit til GLAVAs ekspertise på dette området, forteller Steinar Knudsen.

Fag og kreativitet

I et slikt prosjekt er det mange fagfolk som må få si sin mening. Ikke minst de som sørger for vedlikehold, og de som har en del på hjertet i forhold til renhold og drift, lys og strøm. En interiørarkitekt har også vært nært knyttet til prosjektet.

Gjenbruk har stått i fokus. Blant annet har en god del kunst fått nytt liv. Ikke minst er materialer som kunne brukes på nytt – blitt bygd inn i det nye konseptet.

Gjenbrukte så mye som mulig

Over hele taket var det unistrut som har blitt med over i det nye livet. Og de bølgende baflene er hengt opp i det gamle unistrut-systemet så høyt som mulig.
 

Glava Haukeland_028.jpg
Lydabsorbentene skal gi en utefølelse - innendørs. Foto: Veronika Stuksrud.

Det var virkelig nødvendig å gjøre grep. For de ansatte har det vært et forsmedelig sted. For pårørende også. For ikke å snakke om pasientene selv.

– Og det har ikke handlet om velvære, men har vært presserende. Før hadde foajeen en utrolig trist marmor-resepsjon med liggende fengselsstriper. Det føltes som en hamburger, mener arkitekten Bror.

– Jeg måtte trylle litt og skape en illusjon av en utefølelse, slik at folk skal få en opplevelse av å gå fra betong til å bli en utehage. Jeg har tenkt de fire elementene jord, ild, luft og vann, forteller Bror Hansen.

Jeg måtte trylle litt og skape en illusjon av en utefølelse, slik at folk skal få en opplevelse av å gå fra betong til å bli en utehage

Bror Hansen

Arkitekt, Helse Bergen

Betong og bambus i rolig sone

Betongsøylene er kledd i bambus materiale. Og lougesonen - der pasientreiser-pasientene sitter – og de blir ofte sittende en stund – der er det laget en skogslund med grønt gulv – som en gressplen. Over har du de bølgende elementene som kan være skyer eller bladkroner i en skog – eller akkurat hva du vil.

Baflene henger ujevnt, men gjennomtenkt i med bølger i 60, 30 og 20 cm dybde. En scene er det også plass til – kledd i teppebelegg som en mørk grønn mosedott.

Møblene i området blir som blomster. Og høyden under taket er løftet så mye som mulig – opptil det dobbelte av opprinnelig.

Pasientene skal kunne skjermes. Det er det blant annet tatt hensyn til lyd og med møbler med høy rygg der de skal oppleve en rolig, skjermet sone. Alt i alt skal dette skape den roen det skal være i et slikt område.

– En morsom utfordring

Foaje bølgehimling 24.jpg
Platene ble tilpasset manuelt for å få til arkitektens plan. Foto: Åsane Byggmesterforretning.

Vegard Larsen har jobbet som bas på prosjektet på Haukeland. Håndverkerne har hengt baflene i taket uten en tegning å se etter. En artig utfordring for tømrerne: 

– Vi har hengt opp og prøvd å forstå hvordan arkitekten har tenkt løsningene. Vi har prøvd og feilet – og henge opp på nytt – visualisert og brukt den tiden som var nødvendig for å få dette resultatet bra, forteller Vegard Larsen. Han legger ikke skjul på at det har tatt tid. Og at det har vært veldig moro.

Vi har prøvd og feilet – hengt opp på nytt – visualisert og brukt den tiden som var nødvendig for å få dette resultatet bra.

Vegard Larsen

Bas ved Åsane Byggmesterforretning

Foajeen er vesentlig ombygd i forhold til hvordan det var tidligere. Det var trykkende og dårlig belysning.

Foaje bølgehimling 18.jpg
Litt tidkrevende, men veldig moro, mener tømrerne som monterte platene. Foto: Åsane Byggmesterforretning.

– Vi får stadig høre at det ser veldig tøft ut. I forhold til hvordan det var, er det helt utrolig. Det er lyst og luftig, sier Vegard Larsen.

Gir tydelig effekt

– Det er helt nytt for oss å montere bølgehimling, supplerer formann Svein Erik Hamre.

 Himlingene er greie å montere, de, må tilpasses og kuttes med kniv. Alle synes det har fungert bra.

Og resultatet er tydelig

– Det er veldig stort areal. Men det er ikke ekko og støy når du går i rommet, forteller Svein Erik Hamre.

– Å bruke slike bafler må planlegges litt siden det er lang leveringstid. Men dette har vært et veldig positivt prosjekt. Utrykket det gir er fantastisk, sier Svein Erik Hamre.

Baflene gir litt eksklusivitet og krever litt kreativitet. Til gjengjeld vil en oppleve at romhøyden blir større og en får mer luft i rommet.

Nils Peder Tellnes

Distriktssjef-Himlinger-Vest GLAVA AS

Nils Peder Tellnes har stått for leveransen av lydbaflene. Han synes det er flott at de prosjekterende har stolt på GLAVAs ekspertise.

– Det har vært veldig morsomt å jobbe med folk som virkelig vil få det til og som får det til, sier han og sikter til gjengen fra Åsane Byggmesterforretning.

– Baflene gir litt eksklusivitet og krever litt kreativitet. Til gjengjeld vil en oppleve at romhøyden blir større og en får mer luft i rommet, sier Nils Peder Tellnes, distriktssjef i GLAVA. Til sammen har nærmere 400 kvadratmeter med lydbafler blitt montert i den nye foajeen på Haukeland.

Fakta om oppgradering av foajeen på Haukeland Universitetssjukehus

Produkter

 

 

Ta kontakt

Er du interessert i å bedre akustikken?

Nils Peder Tellnes

Distriktssjef Himling - Vest +47 995 96 707
+

Er du interessert i å bedre akustikken?

Nils Peder Tellnes

Distriktssjef Himling - Vest +47 995 96 707
+