close-pop-up.svg
På ti måneder bygde de stille og stilige Svalbard hotell The Vault, inspirert av det globale frøhvelvet.
Byggeprosjekt
Polarbygg Spitsbergen AS
Byggeår
2019-2020
Utførende
Consto Svalbard AS

Støtt og stadig besøker han Svalbard for å følge opp byggeprosjekter. Han er ikke i tvil om hvor han sover best.

– Det er så stille der! Inne på rommet mitt slapp jeg å høre alt fra korridoren. Det var gode dyner, god seng og stille, oppsummerer Steve Sollied i Glava® ..

Svalbard-hotell-The-Vault_gips2.jpg
Her sover Steve Sollied best når han jobber på Svalbard, fordi fargene på gipsvegger og interiør er hjemmekoselig og støyen fra korridorene lav. Foto: Ragnhild Utne

Han sitter i sokkelesten i en sittegruppe noe skjermet fra hotellinngangen, og betrakter resepsjonsværelset han har vært i så mange ganger før. I en myk velourstol ved siden av sitter daglig leder Arne Bøe i Consto, entreprenørfirmaet som har bygget hotellet, også i sokkelesten. Å ta av skoene flere steder enn i private hjem er sedvane på Svalbard.

Interiør som får gjestene til å slappe av

– Consto har valgt gode løsninger. Når jeg tar inn på dette hotellet får jeg hjemmefølelsen, det er en positiv følelse. Fargene her gjør det koselig. Etter mange år med mye hotell liker jeg de mindre hotellene best, forteller Steve.

Når gjestene trer inn inngangen, er det første blikkfanget et kart utskåret i tre, festet landdel for landdel på en «whispering red»-farget gipsvegg. Alle land som har lagret frø i det globale frøhvelvet på Svalbard, er markert. Noen meter bortenfor kart og skostastiv står Aina Malerud, respesjonssjefen. North Pole Marathon gir henne travle dager på jobb akkurat nå.

Svalbard-hotell-The-Vault_gips4.jpg
Et verdenskart utskåret i tre, markerer landene som oppbevarer frø i det globale frøhvelvet for å sikre fremtidens matforsyning. – Svalbard var ikke en del av kartet, så det måtte vi bestille, forteller resepsjonssjef Aina Malerud. Foto: Ragnhild Utne

– Vi får skryt av gjestene for design og interiør her. Folk liker fargevalgene og er særlig fornøyd med badet på rommene. Jeg har fått noen forespørsler om fargekoder, forteller hun.

I alle rom henger det bilder av det verdenskjente frølageret, noen få kilometer unna. Badene bygget med røff betong i industriell stil, er inspirert fra frøhvelvet. Ellers går det i standard gipsvegger, malt i varme farger.

Svalbard-hotell-The-Vault_gips10.jpg
Baderomsplater i betonglook er inspirert av materialene i det globale frøhvelvet på Svalbard. Foto: Terje Bjørnsen

– Hele den bærende tanken var å skape et moderne, rustikt hotell med lun og varm atmosfære. Jeg synes gips er et veldig fint materiale å jobbe med. Det gir en slett, fin og nøytral bakgrunn vi kan fargesette som vi vil, sier interiørarkitekt Bjørg Hatteland Lindahl i Årstiderne Arkitekter.

Robust gips er montert på utsatte vegger for å tåle støt fra tunge kofferter bedre.

–  Vi har brukt Årstiderne Arkitekter til design. Både arkitektene og interiørdesignerne der er enkle å samarbeide med, sier Arne.

Aina har låst opp et ledig hotellrom. I det vi går inn for å ta en titt, forteller Arne at dørene mellom rom og korridorer her er feltmålt til å stenge ute lyder på 35 dB.­ På veggen er det festet et stykke panel med to knagger.

– Mange tror det er en skuff og drar for å åpne. Jeg ler like godt hver gang noen kommer ned i resepsjonen med platen de har revet av veggen! forteller Aina.

Hotellet utvides

Med 33 dobbeltrom og 2 enkeltrom sto hotellet The Vault ferdig i 2018, etter en byggeperiode på ti måneder.­ Som rutinert utbygger på Svalbard, møtte ikke entreprenørfirmaet på noen vansker underveis da de bygde sitt tredje hotell.

– De spesielle hensynene som måtte tas er de samme som går igjen ved bygging i Arktis. Det er samme lest og tankegang for løsninger og konstruksjon som da vi bygget hotellene Polfareren og Svalbard hotell, sier Arne.

Svalbard-hotell-The-Vault_gips1.jpg
Svalbard Hotell The Vault er det tredje hotellet Consto Svalbard AS har bygget. Til venstre, daglig leder Arne Bøe i Consto sammen med Steve Sollied i Glava. Foto: Ragnhild Utne

The Vault er fundamentert på peler 20 meter dypt ned i grunnen. Fra ca fire meters dybde og videre ned, står forankringen i permafrost. Glava har levert isolasjon og himlingsplater som demper romklangen.

– Consto er gode til å bestille i god tid. De som ikke planlegger får som regel trøbbel med alt. Men om noen trenger noe fort, klarer vi å løse det, sier Steve.

Ett år etter ferdigstillelse av 1.113 m2 hotell fordelt på tre etasjer, bestemte eierne seg for å utvide med en ny fløy bestående av 60 nye hotellrom, bar, kontorer og eget vaskeri. Byggingen starter sommeren 2020.

Vil du vite mer?

Ta gjerne kontakt:

Ta gjerne kontakt: