close-pop-up.svg
Frederic Aalmo, daglig leder i Kemco Møre AS
Da ventilasjonsrommet på ungdomsskolen i Surnadal skulle oppgraderes, var ventilasjonskanalen Climaver® fra Glava® et naturlig valg for montørene i Kemco Møre.
Byggeprosjekt
Ungdomsskolen i Surnadal
Byggeår
2021
Utførende
Kemco Møre
Produktgruppe
Teknisk isolasjon

– Climaver® gjør at prosjektet ble enklere, gikk raskere – og vi beholder mer av jobben i firmaet, forteller Frederic Aalmo i Kemco Møre.

Dette er erfaringen fra montørene da de testet Climaver® når ventilasjonsrommet på ungdomsskolen i Surnadal skulle oppgraderes.

Større del av budsjettet blir i firmaet

Climaver® er isolerte, selvbærende kanaler, som er spesialutviklet for ventilasjon og klimaanlegg. Løsningen er laget av glassull, som betyr langt lavere vekt enn alternativene i galvanisert stål. Og kanskje vel så viktig for brukerne av byggene – kanalen bidrar til frisk luft og riktig temperatur, og dermed høy komfort i byggene. For en skole med hundrevis av elever og ansatte er godt inneklima avgjørende.

Les mer om Climaver® her

Aalmo er ikke i tvil om fordelene med å bruke Climaver®. Et av de viktigste argumentene er at montørene ikke trenger å involvere eksterne blikkenslagere, og kan gjøre en større del av jobben selv.

Med Climaver® bruker vi mindre tid og har mer kontroll på både prosessen og fremdriften i prosjektene.

Frederic Aalmo

Kemco Møre

– Det er bokstavelig talt utrolig lett å jobbe med – både i vekt, og fordi produktet er ekstremt fleksibelt, så vi kan lage skreddersydde løsninger tilpasset de rommene vi skal montere kanalene i. For oss som ikke har eget blikkenslager-verksted, kan vi nå ta ansvar for en større del av prosjektet selv. Det gjør prosjektene mer lønnsomme når våre egne fagfolk kan gjøre jobben.

Morsomt å jobbe med

Å montere ferdig tilpassede spirorør eller stålkanaler er litt som å bygge med Lego, forteller Aalmo.

– Med ferdige stålkanaler, er jobben vår «bare» å montere kanalene vi får levert ut til byggeplassene. Med Climaver® er det vi som måler, lager, tilpasser og får på plass gode løsninger – og som regel gjør vi alt ute på byggeplassen. Vi erfarer at montørene våre synes det er et morsommere produkt å jobbe med, enn ferdige stål-løsninger, fordi de kan gjøre mer av jobben selv, fortsetter han.

Les også: Rehabilitering av ventilasjonsrom på butikksenter

Sparer tid, penger – og rygger

At man kan lage kanalene ute på byggeplassen der og da, og slippe turen innom en blikkenslager, gjør at man både sparer tid og dermed også penger, fordi prosessen går mye raskere.

– Sist, men ikke minst viktig, er HMS-delen. Climaver® veier jo nesten ingenting sammenlignet med stål-alternativene, og det sparer montørene for tunge løft. Det er nok mange rygger som er veldig glad for å jobbe med Climaver, uttrykker Aalmo.

Les også: Bli kvitt støy fra ventilasjonskanaler og avløpsrør

Store stål-kanaler = tunge løft

For ventilasjonsrommet på skolen i Surnadal, så Aalmo at det ville være behov for store kanaler for å frakte nok luft inn og ut av anlegget.

– Hadde vi brukt stålkanaler på dette prosjektet, ville det både medført tunge og kompliserte løft for å få kanalene på plass, og alle kanalene måtte så etterisoleres når de var på plass. Fordi Climaver® kommer ferdig isolert, slipper vi både disse tunge løftene, og vi slipper å etterisolere. Det er en tung og litt komplisert jobb som ofte krever egne fagfolk. Med dette produktet hadde vi en god løsning raskt på plass, ferdig til bruk, sier han.

Oppgradering-av-ventilasjonsrom-pa-surnadal-ungdomsskole.jpg
Montør Peder Bele Sæterbø i Kemco Møre AS har gode erfaringer med bruk av Climaver®.

Les også: Denne løsningen legger ventilasjonskanaler på minutter

Et bærekraftig valg

Stål blir sjelden gjenvunnet og brukt til å lage nye stålkonstruksjoner, og anses derfor som et mindre klima- og miljøvennlig materiale. Climaver®, som består av inntil 80 prosent resirkulert glass, er sertifisert for å oppfylle de strengeste miljøkravene til bygg.

I tillegg unngås unødvendig transport av tunge stålkanaler fra blikkenslager til byggeplassen, gjerne i flere omganger fordi konstruksjonen er så store. Climaver® kommer flatpakket og kan kuttes og tilpasses på stedet.

rehabilitering-ventilasjonsrom-ungdomsskole-surnadal-climaver.jpg
Daglig leder i Kemco Møre, Frederic Aalmo roser fleksibiliteten de får med produktet

Et velprøvd system

Selv om Climaver® er nytt i Norge, er produktet en videreutvikling av en løsning fra Saint-Gobain, som faktisk er brukt i Europa i mer enn 50 år, og er installert i nærmere 200 millioner kvadratmeter på verdensbasis. Det er med andre ord et gjennomtestet og velutprøvd system, som tilfredsstiller de strengeste kvalitetskravene til blant annet miljøpåvirkning, brann-klasse (A2-s1, d0, definert som «ubrennbar») og lydisolering.

Aalmo har bare positive erfaringer med å bruke Climaver®, og er ikke i tvil om at de kommer til å bruke det igjen ved neste tekniske rom som skal utbedres, oppgraderes eller bygges.

– Det er så mange fordeler med Climaver® sammenlignet med de tradisjonelle stålkanalene, at der Climaver®-løsningene passer inn, kommer vi garantert til å bruke det igjen.

Har du spørsmål om produktet eller teknisk isolering? Kontakt oss, så hjelper vi deg.