close-pop-up.svg
Da eierne startet rehabiliteringen, oppdaget de at mye av huset var pill råttent og feil bygd. Løsningen ble en total nedstripping av sveitservillaen.
Byggeprosjekt
Rehabilitering av villa bygget tidlig på 1900-tallet
Byggeår
Lørenskog: Februar – juni 2020

– Jeg sier til lærlingene: «Nyt det! Dette kommer dere kanskje aldri til å oppleve igjen!» sier tømrermester Mats Kristiansen i Fjellhamar Bygg AS.

Det er et sjelden prosjekt. Mats beveger seg gjennom byggeplassen, en gammel villa trolig bygget en gang mellom 1900 – 1920. På 50-tallet ble huset bygd om, og det var lite som minnet om den opprinnelige sveitservillaen da Fjellhamar Bygg AS startet rivningen. Nå er nytt etasjeskille, vegger og tak på plass.

Oppdaget råte i huset

Huseierne har hele tiden vært bestemte på å tilbakestille huset til opprinnelig sveitservilla-stil. Underveis oppdaget de fort at jobben kom til å bli langt mer omfattende enn de hadde sett for seg.

–  Taket hadde fått taksperrene kappet og var ikke rett, så det var best å bygge nytt. I tillegg var det både store mangler og råte i bærende konstruksjon. Her var det et gedigent hull inn i veggen, forteller tømrer Sebastian Torblå og peker på veggen foran ham.

Alt av vegger ble ribbet. Bjelkelaget i etasjeskillet hadde avvik på 18 cm og ble derfor fjernet og bygd på nytt. Eierne er opptatte av husets sjel og ville derfor ikke rive alt. Av originalhuset fikk mesteparten av ytterveggene og nesten alle innerveggene stå sammen med en original trapp.

Snekker: – Glava Pluss System er et veldig enkelt system å forstå

Ytterveggene isoleres med Glava Pluss System. Det er første gang Fjellhamar bygg har montert løsningen.

– Det er et veldig enkelt system å forstå. Det eneste vi trengte en forklaring på var hjørnene, så Glava® kom og forklarte oss det. Det tok fem minutter og var ikke noe hokus pokus, sier Sebastian Torblå.

Frode Bolstad i Glava har heller aldri fått negative tilbakemeldinger fra håndverkere som har brukt Glava Pluss System på byggeprosjektene sine, etter at det kom på markedet i 2016.

– Jeg har brukt tilsvarende system fra en annen leverandør, men dette systemet er mer trykkfast og lettere å jobbe med, sier Torblå.

Stenderne er isolerte, for å unngå de tradisjonelle kuldebroene i veggene. Mellom de lette, forborede stenderne isoleres det med Glava Pluss Plate. Systemet kan monteres på mur, betong, tegl, massivtre og stenderverk.
– Systemet kan monteres med både cc 600mm og cc 1000mm hvis du foretrekker å snu isolasjonsplatene på tvers, forklarer Frode Bolstad.

Huset får installert skjult ventilasjon med aggregat på loftet.

– Det er ganske mange centimeter isolasjon utenfor laftet. Det er et veldig godt isolert hus, kommenterer Mats Kristiansen.

Isolerer vegger og etasjeskille godt

I etasjeskillet og innerveggene er det brukt Glava Proff 34 for å lettere kunne skille ulike temperaturer i ulike rom, og for å dempe lydgjennomgang.

– Dette er et veldig fint prosjekt for lærlingene. De skal bygge rett på noe som er skjevt. Det er ingen enkel oppgave, påpeker Mats.

Lærlingene Henrik Bolstad og Sebastian Jensen har blant annet lagt bjelker og spon på gulv. Huseierne planla å legge tregulv fra en gammel skole i England, men Korona-pandemien satte en stopper for dette. I stedet ble de originale gulvene tatt opp, nummerert og pusset før det skal legges på nytt. Soverommene ble møblert med antikke senger og skatoller. Vinterhagens vinduer er spesialbestilt og håndlaget i gammel sveitserstil med kattefotglass og originalt mønster i hjørnene. Alt gjennomført for den originale vintage-looken. På deres instagramkonto @prosjektsveitserhus kan du følge prosessen.

Frode Bolstad

Distriktssjef Himling, Oslo/Akershus +47 994 37 342
+

Frode Bolstad

Distriktssjef Himling, Oslo/Akershus +47 994 37 342
+