Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Etter å ha blitt revet ned til stålet og oppbygd på ny, er det arkitektonisk eleganse og moderne funksjonalitet som møter deg når du kommer inn i det store bygget i Sandvika. Bikker du hodet bakover, møter blikket en akustisk platehimling i en treaktig farge, nærmere bestemt fargen «Wet sand», i deler av bygget.
– God akustikk er helt avgjørende for at arkitekturen og interiøret skal oppleves som en suksess for brukeren av det aktuelle rommet, men også bygget. Farger er ordentlig i vinden – og med god grunn. Det gjør noe med sinnet vårt, selv for de som ikke er spesielt opptatt av hverken interiør eller farger. At funksjonelle akustikkløsninger kan bestilles i bestemte fargekoder er derfor en stor bonus for den helhetlige opplevelsen av rommet! sier arkitekt Maya Målsnes i Pilot Arkitekter.
Mikroperforert eik ble for kostbart for prosjektet, og arkitektene så seg om etter alternativer.
– Sammen med interiørarkitektene landet vi på en himlingsplate med en farge som gav den samme lune følelsen. Wet Sand harmonerer med de omkringliggende veggene som er kledd med eik i tre forskjellige valører, og får arealene til å føles helhetlige og komplette, sier arkitekt Maya Målsnes i Pilot Arkitekter.
Fargen er på GLAVAs fargekart, men det er også mulig å spesialbestille på bestemte fargekoder. Himlingsløsningene kan også leveres med ulike kanter, en avrundet kant kan gi et annet inntrykk enn firkantet. Eller kanskje hele bæreverket skal være usynlig?
– Jeg er helt grønn på farger. Det er ingen tvil om at det er viktig å ha en interiørarkitekt med. Først så ikke fargen så fin ut, synes jeg. Men når den kom opp i himlingen ble det veldig bra! Jeg blir stolt over at vi i GLAVA kan levere noe som blir så fint, sier Kjetil Eriksen i GLAVA.
Én ting er det du ser, noe annet det du hører. Mange har etter hvert erfart åpne kontorløsninger der støyen sliter ut menneskene som bruker lokalet.
– Bygget var rett og slett uegnet for moderne drift. En av årsakene til rehabiliteringen var dårlig akustikk. De gamle cellekontorene hadde mye lydgjennomgang mellom alle rommene.
Beskrivelsen kommer fra en som daglig har jobbet i bygget både før og etter forvandlingen. Tom Krogsrud var med i rehabprosjektet og er nå teknisk driftssjef i bygget, som eies av Bærum kommunale pensjonskasse (BKP). Under planleggingsfasen da innmaten ble revet, testet de ut andre lokaler med åpent landskap og «free seating».
– De fleste syntes det var for lytt mellom rom slik at en ble forstyrret, og folk ble slitne av å sitte i åpne arealer med dårlig akustikk. Derfor la vi lista høyere enn kravet for lyd og akustikk her i Sandvika, forteller Krogsrud.
Her slår ikke lydbølgene fra stemmene «ustanselig» mellom harde flater. I et åpent kontorlokale skal samtalene helst få bli mellom dem som snakker, og deretter absorberes slik at stemmene ikke forstyrrer andre unødig. En skal heller ikke høre samtaler gjennom vegger, slik de kommuneansatte som jobbet i lokalene før rehabiliteringen, kunne.
– Kunnskapen om lyd og akustikk er lav blant dem som ikke jobber med dette til daglig. Derfor reiser vi mye rundt og forklarer hvor viktig lyd og god akustikk er i hverdagen. Er akustikken dårlig, kan du bli syk over tid av det, sier Kjetil Eriksen i GLAVA.
Selv om mange vet lite om lyd, mener han likevel at bevisstheten har blitt bedre, knyttet til at det har kommet nye krav innen feltet.
I BKPs lokaler absorberes lydbølgene av GLAVAs akustiske himlingsløsning, eller når de treffer veggabsorbentene, som med sine nøye utvalgte farger også utgjør designelementer på veggene. Produkter fra andre leverandører som dører og glassvegger er også valgt med tanke på gode lydkvaliteter.
Nå har den nye kommunegården blitt et arealeffektivt bygg med høy klimastandard. Det samme arealet kan nå romme 1.300 ansatte, dobbelt så mange som tidligere. Noen av byggematerialene ble demontert før riving og gjenbrukt.
– Vi strebet etter «BREEAM outstanding» og klarte det. Folk er veldig fornøyde og overrasket over hvor mye det går an å lyddempe i ulike rom og mellom rom. I fellesarealene har vi prioritert å gjøre det flottere med for eksempel farget himling, forteller Krogsrud, etter et halvt år i nye lokaler.
Underentreprenør Indunor har montert blant annet dører, lydisolert glass og GLAVAs akustiske løsninger i himlinger og på vegger. Fra desember 2021 hadde firmaet i gjennomsnitt 30 ansatte i daglig sving på Sandvika.
– Underveis i et prosjekt blir det noen diskusjoner før en kommer i mål. Det var en god følelse å gå derfra når en ser at resultatet er blitt så bra og at kunden er fornøyd. Det er alltid gøy å få skryt, sier prosjektleder Tor Arne Skille i Indunor.
I dette prosjektet var utfordringene små – noen rom ikke fikk ønsket himlingshøyde etter at nye rør og el-installasjoner var på plass.
– Bortsett fra det, var det ikke mye hindringer for vår del. Samarbeidet med GLAVA har gått knirkefritt. Om det var noe jeg trengte, var Kjetil alltid tilgjengelig, enten det var kveld eller helg. Det satte jeg veldig stor pris på, siden jeg ikke har noen 07-16-jobb, kommenterer Skille.