close-pop-up.svg
Da Longyearbyen kulturhus ble utvidet med nytt bibliotek, eksploderte besøket. Bygget er laget med isolasjon, og himlinger fra Glava®.
Byggeprosjekt
Longyearbyen kulturhus og bibliotek
Byggeår
Høst 2016 – vår 2017 og 2009 – 2010
Utførende
Byggherre: Longyearbyen Lokalstyre Bydrift KF. Totalentreprenør: Consto Svalbard AS, tidligere Sandmo & Svenkerud

– Vi har hatt en dobling i antallet besøkende til Longyearbyen folkebibliotek etter at dette kom på plass, forteller Svalbards eiendomssjef Jan Myhre. 

Tallene viser at besøket økte fra 20.000 – 40.000 per år. I en by med rundt 2.000 innbyggere, kan det trygt kalles en suksess. 

Biblioteksjef Elin Anita Olsrud er stolt av nye Longyearbyen folkebibliotek.
Biblioteksjef Elin Anita Olsrud er stolt av nye Longyearbyen folkebibliotek, som ble bygget på kulturhuset. Her finner du blant annet en stor samling polarlitteratur.

Vi har hatt en dobling i antallet besøkende til Longyearbyen folkebibliotek etter at dette kom på plass.

Jan Myhre

Svalbards eiendomssjef

– Vi har kommet oss på bakkeplan og synes bedre fra utsiden. Selve lokalet har blitt så flott. Vi er veldig glad i det rene uttrykket, sier biblioteksjef Elin Anita Olsrud fornøyd. 

Biblioteket åpnet sommeren 2017. Åpen ordning med tilgang via eget nøkkelkort på kveldene, har også bidratt til mer besøk. Tidligere lå folkebiblioteket litt bortgjemt.

Kultursjef Roger Zahl Ødegård humrer sammen med entreprenør Arne Bøe og eiendomssjefen. De mimrer tilbake om den mangeårige prosessen før det omsider ble bestemt at det nye biblioteket skulle ligge sentralt, og ikke et sted der det var fare for å bli tatt av isbjørn på vei til og fra. 

– Det var heftige diskusjoner, kommenterer Bøe.

Entreprenør Arne Bøe i Consto Svalbard (t.v.) og Steve Sollied i GLAVA® og Gyproc utenfor kulturhuset og biblioteket på Svalbard.
Entreprenør Arne Bøe i Consto Svalbard (t.v.) og Steve Sollied i Glava utenfor kulturhuset og biblioteket på Svalbard. Halvparten av Nordpolets overskudd går til driften.

Bygget på fryseplate

Kulturhuset er fundamentert på en såkalt fryseplate, en av fundamenteringsmetodene som brukes i Svalbards tundralandskap. Fryseplata ble beholdt da Lokalstyrets gamle kontorlokaler ble omgjort til bibliotek.

Til kulturhuset ble ny fundamentering bygget. De øverste meterne med masse over permafrosten ble skiftet ut, deretter fylt opp og planert. En kjølesløyfe av glykol, som holder minus 12 – 15 grader danner et isolasjonslag på toppen, for at kulda skal holde seg i bakken. Slik blir permafrosten trukket opp til isolasjonslaget slik at hele bygget står på permafrost. 

Longyearbyen folkebibliotek har en spesiallaget bue på hjul.
Longyearbyen folkebibliotek har en spesiallaget bue på hjul med hyller på den ene siden og sofa på den andre, som trilles bort ved større arrangementer.


– Friksjonspelens tid er forbi. Permafrosten forsvinner, det ser vi konsekvensene av på flere eldre bygg. For sikkerhets skyld fundamenterer vi derfor vårt neste prosjekt i fjell, sier daglig leder Arne Bøe i entreprenørfirmaet Consto Svalbard AS.

Eiendomssjef Jan Myhre har ansvaret for drift og forvaltning av kulturhuset og den nye bibliotekdelen.

– De står i ro. Det har vært veldig stabilt, konstaterer han.

Fleksible skyveløsninger 

Biblioteket har rene linjer og flere soneinndelinger til hvert sitt bruk. Store bokhyller står på hjul og flyttes på ved behov, som for eksempel ved store arrangementer.

– I 2018 ble vi nominert til «Årets bibliotek» forteller Olsrud.

Kultursalen har et skyveamfi med spesialløsninger for sceneteknikk. Sceneteppet har løfteinventar av vinsjer i taket som ikke synes.

– Det kreves god planlegging for at brukerne får det de ønsker seg. Her var flerfunksjonene det viktigste behovet. Leveransene fra Glava kom når de skulle og vi er fornøyde med produktene, sier Bøe.

Eiendomssjef Jan Myhre, kultursjef Roger Zahl Ødegård og entreprenør Arne Bøe i Longyearbyen kulturhus på Svalbard.
Eiendomssjef Jan Myhre, kultursjef Roger Zahl Ødegård og entreprenør Arne Bøe i Longyearbyen kulturhus på Svalbard. De er fornøyde med løsningene og resultatet.

Vi får gode tilbakemeldinger fra artister, blant annet Leif Ove Andsnes. Han vil ha mye klang og det rigget vi også til for.

Roger Zahl Ødegård

Kultursjef på Svalbard

Behovet for kino var størst

Kulturhuset ble bygget noen år tidligere. Inngangen fører inn i en vestibyle med stor takhøyde og lyddemping. Kunstobjekter henger på vegger og i tak. Til venstre ligger biblioteket, til høyre café Rabalder. Trappen rett fram og opp leder til kultursalen.

– Vi hadde først og fremst behov for å dekke kinobehovet, så det måtte vi løse først. Lokalet skulle også passe til forsterket sang og musikk for teater og lignende, og frivillige lag og foreninger, forteller Ødegård. 

I kulturhuset og biblioteket på Svalbard holdes det årlig rundt 150 kinoforestillinger og 80 arrangementer. Lokalene brukes også flittig av lag og foreninger.

Vegger, tak, stoler, scenetepper og gulvtepper går i mørkt grått, blått og sort i den store salen der akustikk for kino ble prioritert.

– Det fungerer veldig bra. Vi får gode tilbakemeldinger fra artister, blant annet Leif Ove Andsnes. Han vil ha mye klang og det rigget vi også til for, forteller Ødegård. 

– Det du ikke ser her, er all akustikken i taket, kommenterer Bøe og bikker hodet bakover.

Der oppe sørger himlingsplaten Sombra og den lydabsorberende gipsplaten Quattro fra Gyproc for at lydforholdene blir riktige. På sideveggene er akustiske plater montert i ulike vinkler av en spesialist som har gjort de akustiske beregningene.

– Vi ser at lokale amatører også vil ha det mer og mer profesjonelt med topp lys og lyd, sier Ødegård.

FAKTA

  • Prosjekt: Kulturhus på Svalbard, som senere ble utvidet med bibliotek
  • Byggherre: Longyearbyen Lokalstyre Bydrift KF
  • Totalentreprenør: Consto Svalbard AS, tidligere Sandmo & Svenkerud
  • Totale prosjektkostnader: 50 millioner kroner
  • Leveranse: Glava isolasjon i kulturhusets ytter- og innervegger, samt innvendige vegger i bibliotek. Himlingsplatene Ecophon Sombra i bibliotek og kultursal, Echophon Gedina i kulturhusets vestibyle.

Har du spørsmål, ta kontakt med:

Steve Sollied

+

Steve Sollied

+