Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
– Vi har hatt en dobling i antallet besøkende til Longyearbyen folkebibliotek etter at dette kom på plass, forteller Svalbards eiendomssjef Jan Myhre.
Tallene viser at besøket økte fra 20.000 – 40.000 per år. I en by med rundt 2.000 innbyggere, kan det trygt kalles en suksess.
– Vi har kommet oss på bakkeplan og synes bedre fra utsiden. Selve lokalet har blitt så flott. Vi er veldig glad i det rene uttrykket, sier biblioteksjef Elin Anita Olsrud fornøyd.
Biblioteket åpnet sommeren 2017. Åpen ordning med tilgang via eget nøkkelkort på kveldene, har også bidratt til mer besøk. Tidligere lå folkebiblioteket litt bortgjemt.
Kultursjef Roger Zahl Ødegård humrer sammen med entreprenør Arne Bøe og eiendomssjefen. De mimrer tilbake om den mangeårige prosessen før det omsider ble bestemt at det nye biblioteket skulle ligge sentralt, og ikke et sted der det var fare for å bli tatt av isbjørn på vei til og fra.
– Det var heftige diskusjoner, kommenterer Bøe.
Kulturhuset er fundamentert på en såkalt fryseplate, en av fundamenteringsmetodene som brukes i Svalbards tundralandskap. Fryseplata ble beholdt da Lokalstyrets gamle kontorlokaler ble omgjort til bibliotek.
Til kulturhuset ble ny fundamentering bygget. De øverste meterne med masse over permafrosten ble skiftet ut, deretter fylt opp og planert. En kjølesløyfe av glykol, som holder minus 12 – 15 grader danner et isolasjonslag på toppen, for at kulda skal holde seg i bakken. Slik blir permafrosten trukket opp til isolasjonslaget slik at hele bygget står på permafrost.
– Friksjonspelens tid er forbi. Permafrosten forsvinner, det ser vi konsekvensene av på flere eldre bygg. For sikkerhets skyld fundamenterer vi derfor vårt neste prosjekt i fjell, sier daglig leder Arne Bøe i entreprenørfirmaet Consto Svalbard AS.
Eiendomssjef Jan Myhre har ansvaret for drift og forvaltning av kulturhuset og den nye bibliotekdelen.
– De står i ro. Det har vært veldig stabilt, konstaterer han.
Biblioteket har rene linjer og flere soneinndelinger til hvert sitt bruk. Store bokhyller står på hjul og flyttes på ved behov, som for eksempel ved store arrangementer.
– I 2018 ble vi nominert til «Årets bibliotek» forteller Olsrud.
Kultursalen har et skyveamfi med spesialløsninger for sceneteknikk. Sceneteppet har løfteinventar av vinsjer i taket som ikke synes.
– Det kreves god planlegging for at brukerne får det de ønsker seg. Her var flerfunksjonene det viktigste behovet. Leveransene fra Glava kom når de skulle og vi er fornøyde med produktene, sier Bøe.
Kulturhuset ble bygget noen år tidligere. Inngangen fører inn i en vestibyle med stor takhøyde og lyddemping. Kunstobjekter henger på vegger og i tak. Til venstre ligger biblioteket, til høyre café Rabalder. Trappen rett fram og opp leder til kultursalen.
– Vi hadde først og fremst behov for å dekke kinobehovet, så det måtte vi løse først. Lokalet skulle også passe til forsterket sang og musikk for teater og lignende, og frivillige lag og foreninger, forteller Ødegård.
I kulturhuset og biblioteket på Svalbard holdes det årlig rundt 150 kinoforestillinger og 80 arrangementer. Lokalene brukes også flittig av lag og foreninger.
Vegger, tak, stoler, scenetepper og gulvtepper går i mørkt grått, blått og sort i den store salen der akustikk for kino ble prioritert.
– Det fungerer veldig bra. Vi får gode tilbakemeldinger fra artister, blant annet Leif Ove Andsnes. Han vil ha mye klang og det rigget vi også til for, forteller Ødegård.
– Det du ikke ser her, er all akustikken i taket, kommenterer Bøe og bikker hodet bakover.
Der oppe sørger himlingsplaten Sombra og den lydabsorberende gipsplaten Quattro fra Gyproc for at lydforholdene blir riktige. På sideveggene er akustiske plater montert i ulike vinkler av en spesialist som har gjort de akustiske beregningene.
– Vi ser at lokale amatører også vil ha det mer og mer profesjonelt med topp lys og lyd, sier Ødegård.