close-pop-up.svg
Lydbildet i en svømmehall kan være overveldende. Men har du tenkt på at god akustikk ikke bare handler om komfort, men også om sikkerhet?
Byggeprosjekt
Jessheimbadet
Byggeår
2021
Utførende
Seby AS

— Uansett hva slags miljø det er snakk om, handler god akustikk om å ivareta et behagelig lydnivå. Støyende omgivelser tærer på overskuddet, og har mye å si for et arbeidsmiljø, forteller Glavas egen konseptutvikler, Halvor Berg.

I en svømmehall med mange mennesker og bruksområder samlet på ett sted blir det naturlig nok mye lyd.

— Det er alltid harde overflater i en svømmehall, forklarer Halvor Berg. — Med så mye fliser er vi avhengig av riktig lyddemping for å sikre et godt lydmiljø.

Akustisk himling og veggabsorbenter

Da Jessheimbadet skulle bygges gikk Glava® tidlig i møte med entreprenør Seby AS, og bidro med løsningsforslag basert på erfaringer fra tidligere våtromsprosjekter.

En heldekkende akustisk himling og plater på vertikale flater selvsagte løsninger, men svømmehaller har som kjent et krevende inneklima. Her er det alltid høy luftfuktighet. Klorvannet bidrar til et kjemisk miljø, som lett kan ha negativ effekt på tradisjonelle materialer.

—  Til våtsonene har vi levert en plate som heter Ecophon Hygiene Performance både på vertikale flater og i tak, som alle er klipset fast, forteller Frode Nilsen, prosjektleder Himling i Glava.

— Dette er gode, vannavisende absorbenter som til og med tåler direkte vannsprut.  De leverer også svært godt på hygienekrav med plater som motvirker mugg og bakteriell påvirkning, i tillegg til at de kan desinfiseres, damprengjøres og til og med høytrykksvaskes.

Korrosjon, eller enklere sagt rust, på metaller kan også være en utfordring i rom med mye fukt og kjemikalier. På Jessheim er det derfor valgt bæreprofiler og opphengssystemer for platene i høyeste korrosjonsklasse, C4.

C4 tilfredsstiller de strengeste relevante standardene for denne type innemiljøer; klasse D (EN ISO 13964:2014) og klasse C4 (ISO 12944).

I tilstøtende rom, som dusj og garderober, er det valgt en lavere korrosjonsklasse, C3, men disse tåler også noe klor og hyppig dusjing.

—  I de tørre rommene er det valgt en rimeligere plate og et standard opphengssystem, forteller Nilsen.

Arbeidsmiljø, sikkerhet og trivsel

Jessheimbadet åpnet dørene for publikum i mars 2021 og her er det virkelig noe for enhver smak. Det lekre badeanlegget inneholder blant annet et 25 meters basseng til trening, terapibasseng og velværebasseng. De aller minste har fått sitt eget område, og de mer vågale kan slå seg løs i stupebassenget eller teste tyngdekraften i vannsklien.

Den nye svømmehallen har blitt et landemerke i Ullensaker kommune. Det sirkelformede bygget går over to plan, og ligger like ved is- og flerbrukshallen på Gystadmarka.

Men badeanlegget skal ikke bare være et rekreasjonssted for publikum, det er også en arbeidsplass. Og for at arbeidsmiljøet skal være godt, må lydnivået holdes nede.

— I tillegg til trivsel er selvfølgelig sikkerhetsaspektet ekstra viktig i et badeanlegg. Badevaktene må oppdage det hvis noen trenger hjelp, og beskjeder som gis må oppfattes raskt og tydelig, sier Glavas konseptutvikler, Halvor Berg.

Tenk akustikk fra start

Akustikkløsningene Glava har levert til Jessheimbadet egner seg også godt i andre miljøer hvor det stilles høye hygienekrav og er behov for god lyddemping, som for eksempel storkjøkken, sykehus, restauranter og utdanningsinstitusjoner.

— Å tenke akustikk fra start er en god investering. Svømmehallen blir et mye hyggeligere sted å både være og jobbe når du slipper å hele tiden prøve å overdøve utmattende bakgrunnsstøy, avslutter Berg.

 

Har du spørsmål om lyd og akustikk? Ta kontakt med Halvor

Halvor Berg

+

Halvor Berg

+