close-pop-up.svg
Trond Larsen, prosjektrådgiver i Glava
Et mer miljøvennlig bygg er målet når den nye ungdomsskolen bygges på Tjøme. Materialer som massivtre og det kortreiste produktet Glava Pluss System er valgt til prosjektet.
Byggeprosjekt
Tjøme ungdomsskole
Byggeår
2023
Utførende
Backe Vestfold Telemark AS
Produktgruppe
Byggisolasjon

Tilstanden til den gamle ungdomsskolen i Færder kommune, på øya Tjøme, begynte å gå ut på dato. Diskusjonen lå i om hvorvidt det lønte seg å rehabilitere det gamle eller bygge nytt. Løsningen ble en kombinasjon av begge.

I 2021 startet arbeidet med å modernisere og bygge opp den nye ungdomsskolen, som får et splitter nytt tilbygg på rundt 1600 kvm. Store deler av den gamle skolen blir revet, mens noe bevares og oppgraderes samtidig som nybygget reises.

Totalentreprenør for prosjektet er Backe Vestfold Telemark AS, og skolen er tegnet av arkitekt Ola Roald AS. Glava har bidratt med produktleveranser, planlegging og prosjektering til fasade i samarbeid med Backe Vestfold Telemark.

Fokus på bærekraftige materialer

Den nye delen reises i massivtre, som anses som et mer bærekraftig materiale. Valget falt på Glava som leverandør av byggisolasjon til fasade og store deler av innerveggene.

– Vi har stort fokus på klimavennlige løsninger i dette prosjektet, som oppvarming med strøm til byggeplassen, anleggsmaskiner som går på biodiesel, og valg av mer bærekraftige materialer der det lar seg gjøre. Glava bidrar godt til det, forteller Tom Erik Clasen, prosjektleder i Backe Telemark Vestfold AS.

2022-08_Glava_Tjøme_DSC_9183_WEB.jpg
Tom Erik Clasen er prosjektleder i Backe Vestfold Telemark, og leder prosjektet på Tjøme ungdomsskole.

Clasen kan fortelle at bygg i massivtre har flere fordeler. Tre er et lett materiale med lavt CO2-avtrykk, som krever mindre energi å varme opp eller kjøle ned. Også Glavas glassull bidrar positivt til prosjektets miljøregnskap. Med flere fabrikker i Norge og bruk av store mengde resirkulert glass, har produktene gode EPD-deklarasjoner.

Målet er å ha en så fossilfri byggeplass som mulig og skape et mer miljøvennlig bygg, med 30 prosent lavere CO2-utslipp.

Raskere fasade med Glava Pluss System

Til isolering av fasade, falt valget på det innovative systemet Glava Pluss System, som er en løsning for isolering rett på yttervegg. Pluss System består av stendere laget av stuket glassull med pålimt treverkt, som gir en betydelig reduksjon av kuldebroer. Produktet har lav vekt, og er lett å både håndtere og montere.

– Vi hadde en runde med forskjellige leverandører, og syntes at Glava hadde et spennende produkt. Vi hadde ingen erfaring med produktet tidligere, men så at kvaliteten kunne passe fint til dette prosjektet, forteller Clasen.

Stuking av glassull gir høy trykkstyrke og lav vekt. Stenderne kommer i to utgaver: treverk på kun én side og treverk på begge sider. Systemet egner seg godt til både nybygg og rehabilitering, og kan festes i bærende ytterveggkonstruksjoner av massivtre, tre, betong, tegl og pore- og gassbetong.

– Fordelen med Glava Pluss System er at du får et homogent sjikt med isolasjon. Vi har fem løsninger med forskjellige tykkelser, som gir deg kontinuerlig isolasjon og betydelig reduksjon av kuldebroer. Mange håndverkere opplever og at produktet er raskere å montere, forteller Trond Larsen, prosjektrådgiver i Glavagruppen.

Les også: Glava Pluss-stendere har blitt enda mer klimavennlig.

2022-08_Glava_Tjøme_DSC_9332_WEB.jpg
Glava ble valgt som hovedleverandør av isolasjonsprodukter til prosjektet.

Tett samarbeid

Glava har levert store mengder produkter til prosjektet, samt noe rådgivning til montering av fasadesystemet.

– Det har vært et positivt samarbeid. De har stilt opp i møter, levert produkter til den tida vi trengte, og vært en bra sparringspartner. De har gitt oss råd og tips når vi har trengt det, blant annet for å finne løsninger rundt vinduer og mengdeuttak, sier Tom Erik Clasen.

– Stort sett er gutta som har jobbet med produktet veldig fornøyd. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra håndverkerne, som opplever at produktene er lette å bære og sparer dem tid i løpet av dagen, avslutter Clasen.

2022-08_Glava_Tjøme_DSC_9212_WEB.jpg
Fra venstre: Gøran Berntz (Glava), Tom Erik Clasen (Backe Vestfold og Telemark) og Trond Larsen (Glava).

Les også: Borgafjell barneskule i massivtre og Glava Pluss System.

Skolen skal stå klar i første halvår av 2023.

Fordeler med Glava Pluss System

  • Reduserer kuldebroer betraktelig
  • Sammenlignet med en tradisjonell utfôring, gir det et mer kontinuerlig og homogent isolasjonssjikt, som er gunstig for U-verdien
  • Stenderne kan monteres fra c/c 600 mm til c/c 1000 mm. Montert på c/c 1000 mm får du besparelser i materialer og tid.
  • Systemet er enkelt å montere, og gir rom for fleksible løsninger til fasade.
  • Vinduer og dører kan festes i systemet.
  • Egner seg både til nybygg og rehabilitering.
  • Et kortreist produkt med lavt klimaavtrykk

Produkter som er brukt i dette prosjektet:

Din totalleverandør for norske forhold

Når du skal bygge en moderne skole, er det viktig å velge produkter med lang levetid, høy kvalitet og som bidrar til et godt inneklima. Ikke minst bør materialene være laget for norske forhold.

Glava har lang erfaring med leveranser til skolebygg-prosjekter, og kan rådgi deg med valg av produkter og smarte løsninger. Har du spørsmål? Kontakt oss, så hjelper vi deg.

Har du spørsmål om prosjektet?

Trond Willy Larsen

+

Trond Willy Larsen

+