close-pop-up.svg

Undervannsrestaurant bak et skall av isolasjon fra Glava® og betong

Glava
Foto: Ivar Kvaal
Restauranten Under i Nordsjøen serverer middag fem og en halv meter under havflaten.
Byggeprosjekt
Restaurant Under
Byggeår
2019
Utførende
Arkitekter: Snøhetta. Utførende: RBG Entreprenør AS.

Bak et 50 centimeter tykt lag betong, er det plassert rundt ti restaurantbord der gjestene får direkte utsikt mot sjøbunnen og havbassenget gjennom et stort karnappvindu. 

Trengte spesialister under restaurantbyggingen

Det originale byggeprosjektet er designet av arkitektfirmaet Snøhetta, som måtte tilkalle spesialister fra oljeindustrien og offshore-plattformkonstruksjon da Under ble bygget.

Til byggingen av den imponerende, halvt nedsenkede restauranten Under ved Lindesnes, leverte Glava mer enn 1.000 m2 med isolerende Proff 34 glassull.

Isolasjonen er installert i gulv, vegger og tak, og har markedets beste termiske egenskaper. Isolasjonen bidrar til å gjøre restauranten komfortabel å være i for gjester og ansatte - en viktig faktor for at prosjektet skulle lykkes.

Betongkonstruksjonen ble bygget på en lekter og senket delvis ned i sjøen etterpå.

Trond Rosfjord

Daglig leder i Montér Lyngdal

under_copyright_ivar_kvaal_N173_web.jpg
Restaurantkonseptet baserer seg på et ønske om å få gjestene til å forstå omgivelsene på en ny måte, også under vann. I tillegg til restaurant, inneholder bygget også et marint forskningssenter Foto: Ivar Kvaal

– Betongkonstruksjonen ble bygget på en lekter og senket delvis ned i sjøen etterpå. Utfordringen var at det var en del fuktutfordringer, særlig i brytningen mellom vann og luft, forklarer daglig leder Trond Rosfjord i Montér Lyngdal.

Det var de som leverte alt av standard bygningsartikler til prosjektet. 

Vi kunne ikke bruke organisk materiale mellom klimaskallet og betongen og det måtte være minst mulig berøring mellom disse.

Stanley Håland

Anleggsleder (under byggeprosjektet) for BRG Entreprenør AS

under_copyright_ivar_kvaal_N237.jpg
Under er bygget som en boks inni det ytre skallet av betong. Foto: Ivar Kvaal

Bygget boks-i-boks

Inni det ytre skallet av betong, ble det bygget et klimaskall. 

– Vi kunne ikke bruke organisk materiale mellom klimaskallet og betongen og det måtte være minst mulig berøring mellom disse. Med en gang en forbinder elementene, blir det en kuldebro. Når luftesjiktet rundt klimaskallet var lagt, var det som å bygge et vanlig bygg, forteller Stanley Håland, som var anleggsleder under byggeprosjektet for BRG Entreprenør AS.

Nylig byttet han jobb og er nå medeier i Konkret Entreprenør AS. Klimaskallet ble festet i det ytre betongskallet med syrefaste, isolerte gjengestag.

under_copyright_ivar_kvaal_N175.jpg
God isolasjon i den spektakulære restauranten Under er med på å gjøre spisestedet under vann til et komfortabelt bygg å være i. Foto: Ivar Kvaal

Forståelse av naturen rundt oss

Restauranten åpnet våren 2019, og huser også et marint forskningssenter. Ved å legge vekt på sameksistensen av livet på land og til sjøs, ønsker Under å introdusere gjestene for en ny måte å forstå vårt forhold til omgivelsene på – både over, under og langs havflaten. Bygget har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Kort tid etter åpningen var restauranten fullbooket fram til september.