close-pop-up.svg

Energieffektivisering

Bruk mindre energi og oppnå bedre komfort med energieffektiviserende tiltak i bygg og bolig.

Hvorfor er energieffektivisering viktig?

1.2 millioner norske hjem lekker energi. Med energieffektiviserende tiltak som etterisolering kan vi redusere antall kilowatt-timer som i dag går til spille.

Hvorfor? Årsakene er flere. Strøm er i ferd med å bli en mangelvare. Prisene har økt merkbart. Norges strømnett makter ikke vårt økte strømforbruk i takt med elektrifiseringen. Det er mye å spare på å kutte energibruken.

Den største delen av energiutgiftene i bygg og boliger går til oppvarming. Elektrisk oppvarming er mindre forurensende enn fossilt brensel. Og uansett hva slags oppvarmingskilde boligen eller bygget har, er det bortkastet å la varmen slippe ut. 

Velger du som byggeier å energieffektivisere, viser du samfunnsansvar og får et mer moderne bygg. Potensialet for energisparing er stort i næringsbygg, industribygg, borettslag og eldre, norske boliger.

Ofte stilte spørsmål om energieffektivisering

Det er flere grunner til å etterisolere. For det første kan det gi en jevnere innetemperatur og redusere det største varmetapet, spesielt i eldre boliger. For det andre kan etterisolering bidra til å stoppe trekken og redusere energibehovet og strømregningen, spesielt hvis det gjøres i kombinasjon med andre oppussingstiltak. I tillegg kan etterisolering forbedre inneklimaet ved at det også er lydisolerende. Det er også en engangsjobb som har langvarig effekt, og det bidrar til å redusere klimautslipp, noe som er bra både for miljøet og for beboernes komfort​.

Ja, ved etterisolering anbefales det å legge en kontinuerlig dampsperre. Dette er for å hindre varm og fuktig inneluft i å trenge ut i de kalde delene av konstruksjonen, noe som kan øke risikoen for kondens og kondensskader betydelig. Dampsperren fungerer også som en luftsperre, som hjelper til med å redusere varmetap. Dersom det ikke er mulig å montere dampsperre, er det viktig med god ventilasjon, spesielt i rom som kjøkken og bad.

Isolasjonen i taket bør være 30-35 cm tykk. Dette er viktig da hoveddelen av varmetapet i et hus skjer via taket. God isolering i taket er et lønnsomt tiltak for å gjøre boligen mer energieffektiv og for å hindre varmelekkasje. Dette bidrar til lavere oppvarmingskostnader og økt bokomfort ved at boligen holder bedre på temperaturen.

Etterisolering av bygg og boliger betraktes ofte som en lønnsom investering fordi det både øker bokomforten og samtidig reduserer energibehovet i bygget. Dette kan gi betydelige besparelser på energiregningen over tid, samtidig som det forbedrer kvaliteten på det innendørs miljøet.

Glassull har normalt en levetid på minimum 60 år. Fyller isolasjonen fakket eller rommet godt, har spenst og ikke er tilsmusset, kan den fint brukes videre.

Dog bør isolasjon fra før tidlig 1970-tallet vurderes utskiftet. Dagens produkter har nemlig vesentlig bedre isolasjonsevne.

Redusere varmetapet
Etterisolering, vindtetting, nye dører og vinduer. Sørg for tilstrekkelig ventilasjon.
Redusere strømforbruket
Sørg for energieffektive hvitevarer og belysning.
Utnytte solenergien
Installere et solvarmeanlegg.
Ta kontroll
Vis og kontroller energiforbruket.
Velg varmekilde
Moderne varmekilder er ofte mer energieffektive enn eldre.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du ha nyheter, råd og informasjon om våre produkter og løsninger rett i innboksen? Legg igjen informasjonen din under, så fikser vi resten.

Ved å sende inn dette skjemaet samtykker jeg til at Glava kan lagre opplysningene mine. Jeg kan melde meg av når som helst.