close-pop-up.svg

Derfor bør du tenke energieffektivisering

Flere hundretusen bygg i Norge lekker energi. Samtidig som vi trenger mer fornybar energi til det grønne skiftet, går Norge mot et kraftunderskudd og strømprisen øker. Derfor må vi tenke på å energieffektivisere byggene våre. Men hva betyr det i praksis?

Sammen om å spare energi

Innen 2030 har Norge som mål å redusere klimagassutslippene med minst 50 prosent. Mye av energibruken går med til oppvarming og drift av boliger og bygninger. For å nå klimamålene er energioppgradering av dagens bygninger et viktig tiltak.

Gjør det skikkelig

Energioppgradering er noe annet enn oppussing. Det handler om å gjøre bygget smartere og oppnå en høyere energistandard. Derfor er det viktig med fokus på tiltak som sparer eller gjenbruker energi, samtidig som vi rehabiliterer bygninger. Det kan vi hjelpe deg med 👇

Hva er egentlig energieffektiv-isering?

I bunn og grunn handler det om å utnytte energien bedre. Eksempler på tiltak som gjør bygg mer energieffektive er å isolere godt, få ned strømforbruket og innføre en smartere styring av forbruk til lys og varme.

Hvor mye kan vi spare på en varig energioppgradering av Norge?

Dersom alle hus, blokker og næringsbygg som lekker energi i dag hadde blitt oppgradert, snakker vi en besparelse på hele 13 milliarder kilowattimer, eller 13 TWh, per år. Dette tilsvarer 10 prosent av Norges strømforbruk, ifølge NVE.

Sparepotensialet fordeler seg med ca. 9 TWh for næringsbygg, 3 TWh for småhus og 1 TWh for boligblokker.

Hva er de mest effektive tiltakene?

Energioppfølging, natt- og helgesenking av temperatur, og etterisolering av vegger og kaldloft har størst effekt.

Eksempler på tiltak du kan vurdere:
💡 Etterisolering av bygget
💡 Smart lys- og temperaturstyring
💡 Skifte ut gamle vinduer og dører
💡 Oppgradere varmekilden
💡 Overgang til LED-belysning

Hva koster det?

Energioppgradering er ikke gratis. Kostnad varierer fra prosjekt til prosjekt, og hvilket utgangspunkt bygget har. Dersom du uansett skal gjøre en større rehabiliteringsjobb, vil ekstra tiltak til energioppgradering bli en liten del av regnestykket, som du får igjen for år etter år.

I tillegg finnes det en rekke støtteordninger for energisparende tiltak både for privatpersoner og bedrifter. På Enova.no kan du lese mer om de ulike støtteordningene.

Næringsbygg har størst behov

Norge kan spare 9 TWh - tilsvarende 9 milliarder kilowattimer - dersom vi energioppgraderer eldre næringsbygg, ifølge NVE. Her handler det om å legge en plan for energioppfølging. De mest lønnsomme tiltakene er natt- og helgesenking av varme og lys, etterisolering og innføre ventilasjonstiltak.

Verdien av ren energi

Verdien av ren energi har aldri vært høyere. Derfor må vi spare på den og bruke den smartere – både for lommebok og klima. 

Trenger du råd om energieffektive løsninger? Kontakt oss, så hjelper vi deg!

Meld meg på nyhetsbrev

Vil du ha nyheter, råd og informasjon om våre produkter og løsninger? Legg igjen informasjonen din under, så får du det rett i innboksen din.

Ved å sende inn dette skjemaet samtykker jeg til at GLAVA® kan lagre opplysningene mine. Jeg kan melde meg av når som helst.