close-pop-up.svg

Oppbygging av lydstudioer

I denne løsningen

Glava

Kontakt oss om denne løsningen

Det kan være komplisert å bygge et perfekt lydstudio til profesjonell bruk. Men det er noen prinsipper som man bør følge, uansett om man skal ha det til amatørbruk eller til profesjonell virksomhet.


Det finnes forskjellige formskårede absorbenter av ulike materialer, som er kostbare, men i de aller fleste tilfeller er belagte glassullabsorbenter mer enn godt nok.
Her tar vi for oss en enkel oppbygging som sikkert vil ha sin begrensning for de som stiller de største kravene, men det vil duge til de fleste former for studioopptak. 

Du bygger i prinsippet et rom i rommet. 

Enkelte ganger bygger man et lite opptaksstudio inne i en større hall, og da må man først bygge ytterskallet. Det må være et tykt lag isolasjon (20 - 30 cm) mellom ytterskall og innerskall. Husk at lettkonstruksjoner ikke isolerer fullstendig mot lave frekvenser (under 125 Hz).

Da må man bruke betong i ytterskallet. Det hjelper med flere lag gipskledning både i ytterskallet og innerskallet. Det kommer egentlig bare an på hvor høye krav man skal stille. Det viktigste for å få et godt lydisolert studio er at ytterskall og innerskall er fullstendig skilt, uten faste forbindelser. En kraftig spiker tvers igjennom er nok til å ødelegge en god konstruksjon. Dører og dørkarmer skal monteres i hvert sitt skall og ikke ha fast kontakt. I mellom karmene må man bruke en myk gummiremse e.l. til å skjule isolasjonen. Det samme gjelder naturligvis også eventuelle vinduer. Bruk vanlig A-isolasjon. Såkalte "tunge" isolasjonsplater med høy romvekt gir ingen ekstra effekt. Ikke kombiner isolasjonen i veggene med absorpsjon ved å perforere innerkledningen. Da ødelegger du lydisolasjonen.

Absopsjonen foretas som trinn to. Legg flytende gulv. Dette bygger du opp av en trinnlydplate, gulvspon og eventuelt gulvbelegg. Ytterskallets bunnsvill skal hvile på opprinnelig gulv. Innerskallets bunnsvill skal hvile på overgulvet.

Absorpsjon

Selve formen på rommet kan nok diskuteres. Noen vil påstå at ingen flater skal være paralelle, men ha en skrå vinkel i forhold til hverandre. Dersom du skal ha et sterkt dempet rom betyr dette mindre, men med moderat absorpsjon vil det ha større betydning. Dette er litt avhengig av bruksområdene. Absorpsjonen bør fordeles over alle flater. Først og fremst i tak, deretter en av to motstående vegger, dernest alle vegger. Igjen avhengig av hvor sterk demping du ønsker. Absorpsjonen kan ha variert tykkelse, men som ellers klarer du deg langt med tykkelse 40 - 50 mm dersom platene er montert direkte mot underlaget, og 15 - 20 mm dersom du har et hulrom bak.

Velg produkter som har egnet overflate i forhold til hva de blir utsatt for. Du kan også kombinere tynne trefiberplater som er utforet fra vegg med glassullabsorbenter. Da vi du øke effekten i lavfrekvens-området. Du kan også lage absorbenter med variabel effekt, ved at platene er montert på svingbare skjermer som du kan åpne og lukke til ønsket effekt. Skal du i helt spesielle tilfeller ha absorbsjon langt nede i bassen (under 63 Hz), bør du ta kontakt med en akustiker og finne en egnet løsning.

Gå til ONLINE AKUSTIKKURS og finn ut mer.

Ventilasjon

Husk at et lite lydstudio som er godt lydisolert også er godt varmeisolert. Når du så bringer inn en rekke elektroniske apparater, samt mennesker, kan det bli meget varmt der inne og således behov for ventilasjon. Da er det viktig at luft inntak og uttak er forbundet med effektive lydfeller. Velg også store luftdiffusorer som ikke lager bakgrunnsstøy.

Produkter

For vegg og andre flater som er utsatt for mekanisk påvirkning:
Ecophon Super G, 35 mm tykkelse.
Ecophon Akusto Wall panel

For tak og andre flater som ikke blir utsatt for mekanisk påvirkning:
Glava Venus, 17 og 40 mm tykkelse
Ecophon Focus, 20 mm tykkelse
Ecophon Master, 40 mm tykkelse

For mer om bruk og montering av disse produkten gå til: ecophon.se

Linker

Her er linker til forhandlere hvor du finner mye stoff om lydstudioer. Her kan du også få kjøpt absorbenter fra Glava for bruk i lydstudioer, lytterom, hjemmekino etc.
Gå til LydRommet AS og klikk på "Akustikkbehandling" under Produkter i menyen. 
Leverer et bredt utvalg av både himlinger og veggabsorbenter.

Dokumentasjon relatert til løsningen

Kontakt oss om denne løsningen