Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Varmetapene for et rør uten isolasjon er opptil åtte ganger større enn for et isolert rør.
Hvis varmtvannsrørene er dårlig planlagt og plassert, kan det gi store varmetap. Det øker kostnadene betydelig.
Gjør beregning av varmetap i vårt beregningsprogram IsoDim, eller få en befaring for å beregne energisparing i ditt tekniske anlegg.
Det gjelder spesielt for lange rør og sirkulasjon av varmt vann. Jo mer effektivt bygget er, desto viktigere blir det å ha effektive installasjoner. Dårlig isolerte varmtvannsrør kan forårsake store varmetap per år. Det er også viktig å passe på faren for oppvarming av stillestående kaldtvann spesielt i fellessjakter.
En lønnsom løsning på konstante varmetap er bedre isolasjon. For hver dobling av isolasjonstykkelsen, reduseres varmetapet med cirka 30 prosent. Det er også viktig å sikre at kalde vannrør holder seg kalde, spesielt i felles varmt- og kaldvanndistribusjonssystemer. Optimalisering av disse faktorene kan hjelpe til med å spare energi på tekniske anlegg, redusere kostnader og forbedre effektiviteten i bygget.
I Enova sin brosjyre «Energisparing for deg som bor i en gammel bolig» står det at isolering av varmtvannsrør er svært effektivt – særlig hvis rørene går gjennom kald kjeller eller rom du ikke varmer opp. Korte rør som er godt isolert har nesten ikke varmetap. Lange uisolerte rørstrekk derimot, har stort varmetap. Isolering av vannrør som ikke er innebygde kan du gjøre selv ved å bruke ferdig isolasjon som er enkel å legge.
Varmetapene for et rør uten isolasjon er fem til åtte ganger større enn for et isolert rør, så koblinger og distribusjonsrør i fordelingsskap vil å stå for en relativt stor del av varmetapene fra varmtvannssystemet.
Energisparing er en viktig årsak til å isolere rør. Men både HMS og krav til temperatur i bygg, er andre viktige hensyn. I Byggeforskriften TEK’17 § 15-5 Innvendig vanninstallasjon, er følgende nevnt for å forebygge bakterievekst, spesielt legionellabakterien:
Optimal veksttemperatur for legionellabakterien er 37°C, men den kan formere seg mellom 20°C og 45°C. Den kan også formere seg sakte ved lavere temperaturer. Bakterien dør i løpet av noen minutter ved temperaturer over 60°C.
For å forhindre vekst og spredning av legionellabakterien, bør følgende tiltak iverksettes:
I Glava tilbyr vi rådgivning og beregning av varmetap i bygg. Ta kontakt for befaring, eller gjør din egen beregning: Finn beregningsverktøyet her
Ved "trekk-ut"-strategi er prinsippet at varm røyk skal transporteres vekk via ventilasjonsanlegget. Ventilasjon for tilluft og avtrekk skal gå for fullt. Dette reduserer faren for spredning.
Litt utenfor Askim ligger en av Glavas to store fabrikker. Det er ikke bare de velkjente isolasjonsproduktene som produseres der, det er også den eneste norske produksjonslinjen for akustiske himlingsplater. Himlinger er overflatene du ser under taket, og akustiske himlinger fra Askim benyttes i en lang rekke bygg, både skoler, sykehus, hoteller og kontorbygg.
Isover FireProtect gir en høyeffektiv brannbeskyttelse av bærende stålkonstruksjoner.